יובל בן 4 חודשים בודק את איכות העור של האמריקן קומפורט
יובל בן 4 חודשים
איזו לידה תעדיפי?
לידה עם אפידורל
לידה טבעית
ניתוח קיסרי
לידת בית
תוצאות

בדיקת מי שפיר, דיקור מי שפיר

בדיקת מי שפיר, דיקור מי שפיר

הרבה לבטים נלווים לבדיקה הזו- האם לבצע אותה? מה הסיכונים? כאן תמצאו סרטון הדמיית בדיקה, למי היא מתאימה, מה היא בודקת, כיצד מבצעים אותה, מה הסיכונים, כיצד לבחור רופא ומה עושים אחרי הבדיקה- כל התשובות

מהם מי השפיר?


 

מי השפיר הם למעשה נוזל אשר מתפקד כ"בולם של זעזועים" של העובר, ומורכב ברובו מהשתן שלו. מי השפיר מכילים תאי-עור הנושרים מן העובר. תאים אלו נושאים בתוכם את הקוד הגנטי שלו (ה D.N.A).  


מה נבדק בבדיקת מי השפיר?



את התאים אשר נשאבו במהלך בדיקת מי השפיר מגדלים במעבדה, ומבצעים עליהם בדיקות שונות. אותן בדיקות מאפשרות גילוי פגמים במבנה או במספר הכרומוזומים, איתור מוקדם של מומים אצל העובר, כגון תסמונת דאון. כמו כן נבדקת רמתו של חלבון עוברי במי השפיר. רמה גבוהה של חלבון עוברי במי השפיר יכולה להצביע על מומים מבניים שונים של העובר כמו מומים במערכת העצבים ועוד. 
 


 כיצד הבדיקה מבוצעת?


 
ראשית, הרופא יחטא את בטנך ואת ידיו בכמות אלכוהול רבה. בעבר היו משתמשים ביוד אך הוא הוחלף על ידי האלכוהול, בעל כושר חיטוי רב יותר. הבדיקה מבוצעת תחת אולטרא סאונד: גם לפני הבדיקה, על מנת לקבוע היכן יש להכניס את המחט, וגם במהלך הבדיקה על מנת להבטיח שהעובר לא יזוז לעברה. לאחר החדרת המחט, נשאבת כמות של מי שפיר הממלאת כ-3 מבחנות קטנות. לאחר כשעתיים כמות הנוזל שנלקחה תתחדש. 

 



   


מתי הבדיקה נערכת?


 
בניגוד להנחיות היישנות, לפיהן היה מקובל לבצע את הבדיקה משבוע 16 ועד 20 לכל המאוחר- (מעבר לזה רק באישור מיוחד בעקבות ממצאים המצדיקים את הבדיקה), חוזר מנהל הרפואה מטעם משרד הבריאות מדצמבר 2001 קבע כי ניתן לבצע את הבדיקת עד שבוע 22+6 (מעבר לתאריך זה יהיה ניתן לבצע את הבדיקה בבית חולים בלבד ולאחר אישור גנטיקאי).
עם זאת, יש יתרון לבצעה מוקדם ככל הניתן בתוך חלון זמן זה: לתוצאות לוקח בין שבועיים לחודש להגיע. במידה והתוצאות שיגיעו יצביעו על בעיה שבגינה יוחלט להפסיק את ההריון, ישנן 2 דרכים לעשות זאת: גרידה ולידה שקטה. גרידה ניתן לבצע לכל המאוחר עד השבוע ה23. לאחר מכן תאלצי לעבור לידה שקטה, תהליך מאוד לא פשוט בהשוואה לגרידה (כמובן ששניהם תהליכים קשים אך נשים מעידות ללא כל ספק שלידה שקטה בעייתית הרבה יותר). על כן רצוי להקדים את מועד ביצוע בדיקת מי השפיר על מנת לקבל את התוצאות מוקדם ככל הניתן. 


 
מה יש לעשות אחרי הבדיקה?


  

אין המלצה אחידה על ידי כלל הרופאים. המקלים גורסים כי 24 שעות מנוחה מספיקות, והמחמירים מדברים על כ-3 ימים. גם באשר למונח "מנוחה" אין הסכמה כללית: מרבית הרופאים ימליצו להרבות בשכיבה, אך בעוד שחלקם יעדיפו שתשבי רק לזמן קצר בשעת הארוחה ובעת השהייה בשירותים, ושתקצרי בזמן המקלחת, חלקם גורס כי אין כל בעיה לשבת לזמנים ממושכים יותר ולשכב גם על הבטן. במידה ואת בעלת RH שלילי, עלייך לקבל חיסון לאחר הבדיקה. 


 
 מי צריך לבצע את הבדיקה?


 
נשים אשר מבחינה רפואית נחשבות בתוך קבוצת סיכון ללדת עובר בעל מומים הן נשים מעל גיל 35, נשים שלהן או במשפחתן ישנה הסטוריה של מחלות גנטיות, ונשים אשר תוצאות בדיקות השקיפות העורפית או/ו החלבון העוברי הצביעו על אפשרות לבעיה כזו.
 
מעבר להן, נשים רבות בארץ (ישראל הנה בין המובילות בעולם במספר בדיקות ההריון שעוברות הנשים מבחירה ושלא מבחירה) בוחרות לבצע את הבדיקה על מנת לשלול פגם גנטי, משום שאחוזי הוודאות של תוצאות בדיקות הסקר הקודמות (שקיפות עורפית,חלבון עוברי, תבחין משולש ומרובע) נעים בין 70%-94% במידה ועושים את כל הבדיקות. צפו בטבלת מידע על אחוזי הוודאות של כלל בדיקות  הסקר. 
 


מהם הסיכונים?

 


 
הסיכונים בבדיקת מי השפיר נובעים מ-3 סיבות:
 
1. פגיעה ישירה בעובר על ידי המחט: הבדיקה נעשית תחת אולטרא סאונד- לא רק לפני הבדיקה על מנת לוודא היכן העובר, אלא לכל אורך הבדיקה ועל כן הסיכוי לפגיעה בעובר כמעט אפסי, ושייך לזמנים בהם לא היה ניתן לבצע את הבדיקה תחת אולטרא סאונד רציף.
 
2. זיהום: הבדיקה פולשנית, ועל כן מי השפיר הסטריליים עשויים להזדהם. על מנת לצמצם את הסיכוי לזיהום מחטאים בכמויות אלכוהול (בעבר נהגו לחטא ביוד, אך עברו לאלכוהול משום שכושר החיטוי שלו גבוה יותר) גדולות את בטנה של האם, את ידיו והכפפות של הרופא וכמובן שהמחט סטרילית.
 
3. ירידת מים: בעקבות הבדיקה נעשה חור זעיר בשק מי השפיר. חור זה לעיתים אינו מתאחה והמים ממשיכים לדלוף  ואז יש לבצע הפסקת הריון. זוהי הסיבה העיקרית להפלות בעקבות בדיקת מי השפיר.
  
 


מה הסיכוי להפלה?

 


 
הנתונים אינם חד משמעיים ותלויים במקור המספק אותם: על פי משרד הבריאות, כל אישה בטרם הבדיקה נדרשת לחתום על כל שהיא מודעת שהסיכוי הנו 1:200. בנוסף האישה חותמת על כך שעשויים להתרחש סיבוכים נדירים שיגרמו לכריתת רחם ואף למות האישה.
על פי רופאים מומחים הנתונים של משרד הבריאות אינם משקפים את המציאות בהווה משום שהם כוללים נתונים מהעבר בו לא השתמשו בהנחייה רציפה של אולטרא סאונד והשתמשו במחטים עבות יותר. בנוסף היה חיטוי של יוד ולא של אלכוהול, וכן הנתונים כוללים ביצוע הבדיקות על ידי רופאים בעלי נסיון לא רב. על פי הרופאים המומחים המנוסים שמבצעים כ-1000 בדיקות בחודש, הנתונים אחרים ועומדים על 1:800 ואף 1:1000.
יש להזכיר כי בשבועות מוקדמים אלה של ההריון שיעור ההפלות הטבעיות ,ללא הדיקור הנו  1:800 ולכן יש קושי לשייך את ההפלה לבדיקת מי השפיר בלבד. 
 


כיצד לבחור רופא?


 
לנשים שאין להן הסטוריה משפחתית של מחלות גנטיות והן מתחת לגיל 35, אין זכאות לבדיקת מי השפיר, המשמעות הנה שעלות הבדיקת תהיה על האישה. אף על פי כן, קופות רבות משתתפות דרך הביטוחים המשלימים בבדיקת מי השפיר וכן ביטוחי בריאות פרטיים אף הם נושאים בחלוקה. לקופות רבות ישנה רשימת רופאים שהיא עובדת איתם ועלות הבדיקה דרכם פחותה, אך גם אם לא תבחרי בהם קופות רבות ישתתפו בעלות הבדיקה.
ישנה אפשרות לערוך את הבדיקה גם בבתי חולים ציבוריים בעלות פחותה אך החסרון שלרוב, אין למערכת אפשרות להבטיח מי יהיה הרופא. כמו כן במידה ותחושי ברע יהיה עליך לפנות למיון על כל הטרחה הכרוכה בכך.
רופאים פרטיים, על אף עלותם היותר גבוהה, יאפשרו לך להתקשר אליהם בכל שעה ב24 שעות שלאחר הבדיקה, יאפשרו לך לבקר אצלהם במידה ותחושי ברע, ויערכו לך ביקורת פרטית יום/יומיים לאחר הבדיקה.
רצוי מאוד לבדוק כמה בדיקות מי שפיר עורך הרופא שלכן בחודש. הרופאים אשר נחשבים מומחים ומנוסים בתחום מבצעים כ-1000 בדיקות בחודש.
בנוסף, חשוב מאוד לבדוק באינטרנט המלצות טובות ושליליות אם יש על הרופא. ההמלצות של נשים אחרות יכולות להוביל אתכן לשמות של רופאים טובים שלא חשבתן עליהם, ולהניא אתכן מבחירת רופא אחר. רצוי להתחשב גם במספר התגובות החיוביות והשליליות.
כאשר כבר בחרתן רופא, שאלו אותו כמה בדיקות הוא מבצע בחודש ומה אחוז ההפלות אצלו. 
 
 


האם הבדיקה כואבת? האם מקלים על הכאב?
 


בעט החדרת המחט תחושי כאב שמעט יותר חזק מבדיקת דם. על פי מיקום הדקירה משתנה עוצמת הכאב (דיקור בצידי הבטן כואב יותר-ונקבע על פי מיקום השילייה).
סקירת מחקרים רבים בנושא (מטה-אנליזה) הביאה למסקנה כי שיטות של עיסי כפות הרגליים/הרדמה מקומית/שימוש של מחט בטמפרטורת תת  קפאון אינן יעילות להפחתת הכאב, ועל כן אין הצדקה להשתמש בהן.
לא נוהגים לשכך כאב בעת בדיקת מי השפיר.







כל הדרכים להתמודד עם כאבי צירים ולידה, כל היתרונות והחסרונות של כל שיטה - מכשיר טנס, גז צחוק, מים, טשטוש,אפידורל,דיקור,עיסוי,רפלקסולוגיה,גז צחוק ועוד בכתבה
  • דרכים להקלת צירים, כאבי לידה...
  • כשמנסים לתאר לאישה שלא ילדה או לגבר מהם כאבי צירים וכאבי לידה, הקושי גדול. הכאב לא דומה לשום דבר אחר, וגם התיאורים הפלסטיים המפחידים שחלק משתמשים בהם לא  באמת מסייעים להבין. יחד עם זאת,...
  • למידע נוסף
ציבורי או פרטי, כיצד בוחרים חברה,איך להתחמק מפרסומות סמויות בנושא  ועוד-כל התשובות
  • דם טבורי...
  • במהלך תקופת ההריון אנחנו מוצפים בחומר שיווקי אינסופי מכל עבר. הפרסום האינטנסיבי לשימור דם טבורי מייצר אצל הורים רבים בלבול ושאלות רבות האם התהליך רצוי ואם הוא שווה את ההשקעה הגבוהה...
  • למידע נוסף
באילו בתי חולים מבצעים הכי הרבה חתכים? סרטוני המחשת עיסוי פירנאום, איזו שיטה להימנעות מהחתך עובדת הכי טוב, באילו תנוחות לידה יש סבירות יותר גבוהה לחתך,ועוד טיפים בכתבה
  • 4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה...
  • במרבית המקומות אין מספיק במה המוקדשת לנושא הזה, שאמנם הוא הליך רפואי לא מסובך, אך  הוא מקור לפחדים וחששות ומיתוסים רבים בקרב יולדות. כאן תמצאי את כל הנתונים החדשים והתשובות: ב...
  • למידע נוסף
מה לגבי סושי? מה רע בסלט בבית קפה? ובמסטיקים? האם תה ירוק מזיק בהריון? כמה  מאילו תוספי תזונה כדאי להיזהר? המדריך לתזונה בהריון
  • תזונה בהריון,מה מותר ואסור? ...
  • תזונה, ויטמינים וצמחי מרפא:בתקופת ההריון ישנה חשיבות רבה למה את אוכלת או לא אוכלת: החל מצריכת אבות המזון בכמות מספקת ועד הרעלות מזון ופגיעות בעובר.    אז מה לגבי סוש...
  • למידע נוסף
כל מה שקורה לך ולעוברך, סרטוני המחשה בתלת מימד שיראו לך את העובר בשבוע שלך, כל המשימות והבדיקות לשבוע שלך ועוד
  • שבועות הריון, הריון לפי שבועות...
  • תקופת ההריון מחולקת לשבועות מהסיבה הפשוטה שהתפתחות העובר, והבדיקות הנדרשות הן בעלי טווח מאוד מוגבל ומאוד ברור.כך לדוגמא סריקת מערכות מבצעים בד"כ בין השבוע ה-20 לשבוע 24.את תקופת ההריון ...
  • למידע נוסף


Copyright © 2011 RedX LTD.