יובל בן 4 חודשים בודק את איכות העור של האמריקן קומפורט
יובל בן 4 חודשים
איזו לידה תעדיפי?
לידה עם אפידורל
לידה טבעית
ניתוח קיסרי
לידת בית
תוצאות

סקירת מערכות שלישית

סקירת מערכות שלישית

תחנה נוספת במבוך הבדיקות: מה בודקת הסקירה השלישית? מה ההבדל בינה לבין 2 הסקירות הקודמות? אצל מי כדאי לבצע אותה? מה קורה אם משהו לא בסדר בשלב מאוחר זה של ההריון? כל מה שחשוב לדעת

 

מתי וכיצד מבצעים את הסקירה?

 

סקירת המערכות השלישית נערכת באמצעות אולטרא סאונד בטני, ובמקרים בהם יש קושי לצפות בנתון מסויים אז מתבצע אולטרא סאונד וגינלי.
הבדיקה מתבצעת בשבועות 30-32, בשליש השלישי של ההריון.


מה בודקים בסקירה השלישית ומה ההבדל בינה לבין הסקירות הקודמות?

 

כל איברי העובר נבדקים, אך יתר תשומת הלב ניתנת לחדרי המח, הכליות, מערכת השתן והמעיים (על מנת לוודא כי אין חסימה). ההבדל בין סקירה זו לבין ה-2 הקודמות הוא תשומת הלב היתרה שניתנת לאיברים הללו.
הסקירה השלישית אינה מחליפה את קודמותיה ,משום שמירב המומים מתגלה בשלב מוקדם על ידי 2 הסקירות, וישנם יתרונות גדולים לאיתור מומים בשלב מוקדם.
הרפואה מתקדמת כל הזמן וישנם מומים שניתן לטפלם עוד בהריון, ובמידה והמומים מצריכים הפסקת הריון, יש יתרון לערוך אותה בשלב מוקדם דרך הפלה, ולא בשלב מאוחר דרך לידה שקטה.

 

מדוע לבצע את הסקירה?

מבצעים את הסקירה בהמלצה רפואית מהסיבות הבאות:

  • בהריון הקודם התגלו מומים שונים כגון מומי לב, מומים במח, מומים במבנה העצמות, במערכת השתן וכדומה.
  • בהריון הנוכחי בבדיקות שונות עלו ממצאים בלתי תקינים בעובר בכל תחום.

יותר ויותר נשים מבצעות את הסקירה למרות שאין המלצה רפואית לכך, והן עושות כן משום שיש מעט ממצאים שלא ניתן לאתרם בשלב יותר מוקדם, כגון מומי לב ומח מסויימים.

 

בעד ונגד ביצוע הסקירה (לנשים שבהריונן הנוכחי ובעברן לא נמצא כל מום/פגם עוברי כלשהו בלבד):

נגד:

  • על מנת להמליץ על בדיקה לכלל הנשים, על המחקרים להוכיח יעילות באיתור מומים שלא היו מתגלים אלמלא הבדיקה. סקירת המערכות השלישית הוכחה כבלתי יעילה כבדיקת סקר לכלל הנשים, וזאת מכיוון שמירב המכריע של המומים המתגלים בה היה מתגלה גם בלעדיה. לדוגמא, הידרוצפלוס, מחלה בה יש הרחבה של חדרי המח עקב הצטברות נוזלים, כרוכה בהיקף ראש הולך וגדל באופן בלתי פרופורציונאלי, שלאישה הנמצאת תחת מעקב רפואי סדיר, סביר להניח שהיה מתגלה.

בעד:

  • כמו בכל תחום, גם כאן כדאי לשים לב לאותיות הקטנות: מירב המומים היה מתגלה גם ללא הסקירה השלישית, אך יש מומים נדירים יותר שיכלו להתגלות רק בשלב מאוחר זה של ההריון. הבדיקה אינה בדיקה פולשנית ולכן עבור מי שידה משגת יש רק רווח בביצוע הבדיקה.
    כמו כן, יש לזכור כי גם הסקירה הראשונה, שהיום נהוגה כבשגרה כמעט אצל כל הנשים ההרות, התחילה בדיוק כמו הסקירה השלישית, כבדיקה שלא הציעו לכלל הנשים, שאינה מסובסדת בשום דרך, לנשים בעלי יכולות כלכליות גבוהות יותר. לכן, הגיוני לשער שהסריקה השלישית תגיע, בסופו של דבר, אף היא למעמד דומה.

 

 

מי מבצע את הבדיקה?

הבדיקה נעשית על ידי רופא מומחה לביצוע הסקירות בלבד. לניסיון הרופא משקל רב משום שחלק מהממצאים כה מזעריים (ברמת המ"מ) שנדרשת מומחיות,נסיון רב ומכשיר עדכני לאתרם. משום התלות הגבוהה בבודק, יש הגורסים כי רצוי שרופאים שונים יערכו את הסקירות השונות על מנת לצמצם את הסיכוי ל"פספוס" ממצא.
 אך אם את סומכת על רופאך והוא בעל הכשרה וניסיון מתאימים, אין כל צורך להחליפו. עם כל זאת, כדאי לדעת שגם בדיקה תקינה לחלוטין אינה יכולה להבטיח ילד בריא במאת האחוזים. הבדיקה אורכת כ-40 דקות.


תוצאות הבדיקה:


הממצאים מחולקים ל"סמנים קשים/משמעותיים" ול"סמנים רכים/רכים"



סמנים קשים/משמעותיים:



הימצאות של סמן שכזה אינה אומרת בודאות כי העובר לוקה בבעיה, אלא שסיכוייו לסבול ממנה גבוהים יותר מיתר האוכלוסיה.
במקרה של הימצאות סמן כזה תופני לייעוץ גנטי ותשקל המשך הדרך מבחינת בדיקות נוספות והמשך ההריון.


  • עובי עורף העובר. לעוברים הסובלים מתסמונת דאון יש עורף עבה וקצר.
  • מחסור בעצם אף או גשר אף שקוע. סמן לתסמונת דאון.
  • מומי לב
  • מעי היפר אקוגני (החזר יתר של גלי אולטרא סאונד ממעי העובר). הסיבות לכך יכולות להיות מחלה של האם שמועברת לעובר, סיסטיק פיברוזיס או תסמונת דאון, ובמרבית המקרים אין יודעים מדוע זה קורה.

 


סמנים קלים/רכים:


הימצאות של סמן אחד כזה אינה אומרת שסיכוי העובר לסבול מבעיה מסוימת גבוהים מיתר האולוסיה, אלא רק 2 ומעלה.
במידה וישנם 2 ומעלה תופני לייעוץ גנטי ותשקל המשך הדרך מבחינת בדיקות נוספות והמשך ההריון.
יחד עם זאת, יש הטוענים שגם ממצא אחד מצריך ייעוץ גנטי, על מנת לבחון לעומק את המקרה ועל פי הסמן הספציפי.
בכל מקרה, הימצאות כל אחד מהסמנים הללו מלבד מוקד היפר אקוגני בלב, דורשת מעקב אולטרא סאונד חודשי.

  • הרחבת אגני כליות:
    מבחינים בין הרחבה קלה לקשה. הרחבה קשה תחייב, ככל הנראה, הפניה לייעוץ גנטי וביצוע בדיקת מי שפיר, הרחבה קלה ללא ממצאים נוספים לא תחייב בדיקת מי שפיר, אך ביצוע ייעוץ גנטי מומלץ. לאחר מכן תיבדקי פעם בחודש על מנת לוודא כי האגנים לא ממשיכים להתרחב.
    ההרחבה עשויה לנבוע ממספר סיבות, ביניהן סיכוי מוגבר לתסמונת דאון (אך עדיין נמוך בהשוואה לסמנים קשים/משמעותיים), חסימה בדרכי השתן, או רפלוקוס-חזרת השתן לכליות. במידה והרחבת הכליות קטנה מ10 מ"מ, סבירות נמוכה שהעובר יסבול מבעיות אלה.
  • מוקד היפר אקוגני בלב
    ממצא זה אינו מום ואין לו כל השפעה על תפקוד הלב של העובר. ממצא זה עלול לחשיד על עובר הסובל מתסמונת דאון, אך הסבירות לכך נמוכה מאוד (במידה ואין סמנים נוספים).
    על סמך הימצאות סמן זה בבדיקה בלבד, סביר כי לא יומלץ על ביצוע בדיקת מי שפיר וגם לא על אקו לב. בניגוד לכך, אם הממצא של מוקד היפר אקוגני בלב מלווה בסמנים נוספים, ההתייחסות אחרת וייעוץ גנטי יברר זאת.
  • ציסטה בחדרי המח/חדרים מורחבים
    ממצא זה עלול להחשיד בבעיה כרומוזומלית אצל העובר, אך במידה וזהו הסמן היחידי, הציסטה חד צדדית (בניגוד לדו צדדית) ואינה עולה על 10 מ"מ, הסבירות לכך אינה גבוהה. אך הממצא יכול גם להצביע על זיהום במח או בעיות מבנה, יש לעקוב באופן חודשי באמצעות אולטרא סאונד.
  • עצמות ירך/זרוע קצרות משמעותית
    ממצא זה עלול להחשיד בבעיה כרומוזומלית אצל העובר, אך במידה וזהו הסמן היחידי, הסבירות לכך אינה גבוהה. ממצא זה עשוי להצביע על בעיה בצמיחת העצמות, ולכן יש לעקוב באופן חודשי באמצעות אולטרא סאונד.
  • ציסטה בצוואר העובר
    ממצא זה עלול להחשיד בבעיה כרומוזומלית אצל העובר, אך במידה וזהו הסמן היחידי, הסבירות לכך אינה גבוהה. ייעוץ גנטי מומלץ למרות זאת.






האם התינוק בוכה?
  • שנינות החודש...
  • על מנת לחסוך לבטים וחיבוטי נפש קשים וממושכים, להלן מדריך קצר שיעזור לך לקבוע האם התינוק שלך בוכה או שזה רק נדמה לך. כשאת חושבת שהוא בוכה- הוא בוכה. כשאת חושבת שאולי הוא בוכה- הוא בוכה. כש...
  • למידע נוסף
ציבורי או פרטי, כיצד בוחרים חברה,איך להתחמק מפרסומות סמויות בנושא  ועוד-כל התשובות
  • דם טבורי...
  • במהלך תקופת ההריון אנחנו מוצפים בחומר שיווקי אינסופי מכל עבר. הפרסום האינטנסיבי לשימור דם טבורי מייצר אצל הורים רבים בלבול ושאלות רבות האם התהליך רצוי ואם הוא שווה את ההשקעה הגבוהה...
  • למידע נוסף
את מלאת שאלות, פחדים וציפיות, וצריכה לקבל החלטה מהר- האם ירדו המים או לא? האם הצירים אמיתיים או מדומים? מתי הולכים לבית חולים?  כל התשובות בכתבה
  • סימני לידה וצירים...
  • קודם כל, כדאי להירגע. מדוע? כל התופעות הללו, של ירידת מים בלי צירים- צירים בלי ירידת מים-צירים מדומים או לא ועוד ועוד מלחיצות- בייחוד בפעם הראשונה. אין לך רופא צמוד ואת מלאת שאלות, פחדים וצי...
  • למידע נוסף
האם כדאי לעבור טיפולים באינפרא אדום/אור/לייזר/אפילציה בהריון? מה באשר לשעווה? אפילציה? משחות להסרת שיער?כל התשובות בכתבה
  • הסרת שיער בהריון, כל השיטות וגם צביעת שיער...
  • התחלת כבר סדרת טיפולים להסרת שיער וגילית שאת בהריון, או החלטת להכנס להריון. האם עלייך להפסיק? האם כדאי לעבור טיפולים באינפרא אדום/אור/לייזר/אפילציה בהריון? מה באשר לשעווה? אפילציה? משחות להס...
  • למידע נוסף
באילו בתי חולים מבצעים הכי הרבה חתכים? סרטוני המחשת עיסוי פירנאום, איזו שיטה להימנעות מהחתך עובדת הכי טוב, באילו תנוחות לידה יש סבירות יותר גבוהה לחתך,ועוד טיפים בכתבה
  • 4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה...
  • במרבית המקומות אין מספיק במה המוקדשת לנושא הזה, שאמנם הוא הליך רפואי לא מסובך, אך  הוא מקור לפחדים וחששות ומיתוסים רבים בקרב יולדות. כאן תמצאי את כל הנתונים החדשים והתשובות: ב...
  • למידע נוסף
רוצה להגדיל את הסיכויים שתינוקך יהיה בריא בעשרות אחוזים? לוקמיה, מוות עריסה,צליאק, דלקות אוזניים,השמנה,סרטן השד ועוד- כמה צריך להניק ועד מתי?
  • מדוע ועד מתי להניק?...
  • אמהות רבות נאבקות על מנת להניק. חוסר הידיעה כמה התינוק ינק, התלות באם, הקשיים בשאיבה וביציאה לעבודה, כל אלה ועוד מלווים את האם הטרייה. אבל, להנקה יש חשיבות עצומה לבריאות התינוק (וגם יתרונות ...
  • למידע נוסף


Copyright © 2011 RedX LTD.