אחסון והפשרת חלב אם
כל כך הרבה שאלות סביב ההתנהלות עם חלב שאוב, כמה זמן מותר לשמור במקרר, האם מותר לערבב חלב קר ושאוב מעכשיו? כל התשובות בכתבה
לפני הוצאת החלב
- יש לרחוץ ידיים
- יש לדאוג לניקיון כלי האחסון. כלי האחסון המומלצים הנם כלי זכוכית, כלים מפלסטיק קשיח או שקיות פלסטיק המיועדות לאחסון חלב אם.
- רצוי להשתמש במכל אחסון נפרד לכל שאיבה.
- אפשר לערבב חלב הנשאב בזמנים שונים, רק לאחר שקורר במקרר.
- אפשר להוסיף חלב שקורר במקרר לחלב שהוקפא, כל עוד הכמות שהוספה קטנה מכמות החלב הקפוא הקיימת על מנת למנוע הפשרת החלב.
- עדיף לאחסן את החלב השאוב בכמויות קטנות המתאימות להאכלה אחת על מנת לצמצם את הבזבוז.
- יש לשים על הכלי מדבקה עם תאריך שבו הוצא החלב.
אחסון החלב השאוב
- אפשר לשמור חלב אם עד 10 שעות בטמפרטורות חדר של 19-22 מעלות צלזיוס, ועד 4 שעות בטמפרטורת חדר של 22-25 מעלות צלזיוס.
- ניתן לשמור חלב אם שאוב במקרר עד 8 ימים.
- אפשר לשמור חלב אם במקפיא :
- הנמצא בתוך מקרר (טמפרטורות שונות של פתיחה חוזרת של דלת המקרר)-עד שבועיים.
- בעל דלת נפרדת מן המקרר (טמפרטורות שונות בשל פתיחה חוזרת של דלת המקפיא)-עד 3-4 חודשים
- הקפאה עמוקה (מינוס 19 מעלות צלזיוס)- 6 חודשים ויותר.
- יש להניח את הכלי בעומק המקרר או המקפיא ולא בקדמותו או על מדף בחלק הפנימי של הדלת.
- חלב מקורר מכיל יותר גורמים אנטי-דלקתיים מחלב מוקפא. על כן, השתמשי קודם בחלב
המקורר ולאחר מכן במוקפא.
- מומלץ לשמור חלב בכמויות קטנות של 60-120 מ"ל, על מנת לא לגרום לבזבוז.
הפשרה וחימום חלב
- חלב אם, שהיה במקרר, יש לחמם לטמפרטורת החדר בתוך כלי עם מים חמים.
- אין לחמם את חלב האם במים רותחים או במיקרוגל.
- חלב קפוא אפשר להוציא שעה לפני השימוש, ויש לחמם בכלי עם מים חמים, או להפשירו בטמפרטורת החדר.
- אפשר להוציא את החלב מהמקפיא למקרר ולהשתמש בו בתוך 24 שעות מרגע ההוצאה למקרר.
- אפשר להשתמש בשאריות חלב שהופשרו בתוך 4 שעות מרגע ההפשרה. לאחר מכן יש להשליכן.
- לשומן החלב יש נטייה להיפרד ולצוף למעלה לכן יש לערבב בעדינות חלב אם שהופשר ולבדוק את הטמפרטורה שלו לפני האכלה.
- חלב מקורר מכיל יותר גורמים אנטי-דלקתיים מחלב מוקפא. על כן, השתמשי קודם בחלב
המקורר ולאחר מכן במוקפא.
כמה זמן מותר להשתמש בחלב ש.... |
||||
אופן האחסון | טמפרטורה | משך אחסון מומלץ | משך אחסון אפשרי | הערות |
טמפרטורת חדר | 16-29 מע' | 3-4 שעות | עד 6 שעות | - |
צידנית אטומה עם קרחון | - | - | עד 24 שעות | לשמור על מגע רציף בין הקרחון לבקבוק החלב |
חלב טרי במקרר | 4 מע' או פחות | 3 ימים | 5-8 ימים | לאחסן בחלק האחורי של המקרר ולא בדלת |
חלב שהוקפא ומופשר במקרר | 4 מע' או פחות | - | עד 24 שעות | לאחסן בחלק האחורי של המקרר ולא בדלת |
במקפיא בעל דלת נפרדת מהמקרר או במקפיא נפרד (הקפאה עמוקה) |
4 מע' או פחות | 6 חודשים | עד 12 חודשים | לאחסן בחלק האחורי של המקפיא ולא בדלת |
מקור הנתונים הנו אתר משרד הבריאות