יובל בן 4 חודשים בודק את איכות העור של האמריקן קומפורט
יובל בן 4 חודשים
איזו לידה תעדיפי?
לידה עם אפידורל
לידה טבעית
ניתוח קיסרי
לידת בית
תוצאות

דרכים להקלת צירים, כאבי לידה

דרכים להקלת צירים, כאבי לידה

כשמנסים לתאר לאישה שלא ילדה או לגבר מהם כאבי צירים וכאבי לידה, הקושי גדול. הכאב לא דומה לשום דבר אחר, וגם התיאורים הפלסטיים המפחידים שחלק משתמשים בהם לא  באמת מסייעים להבין.
יחד עם זאת, כ50% מהנשים עוברות לידה גם ללא אפידורל. מה הם הדרכים להקל את הכאב? החל מרפלקוסולוגיה, דרך מכשיר טנס ועד אפידורל- כל הדרכים להתמודד עם הכאב.

 



אמצעים טבעיים להקלה על הכאב
 

  • מים
     
    מנסיונן של נשים רבות, למים יש אפקט משכך כאבים ומרגיע מאוד. ישנן 2 אפשרויות לעשות בהם שימוש: באמצעות מקלחת, או באמצעות אמבטיה (כדאי לודא זמינות של אמבטיות בבית החולים שבו את בוחרת ללדת. בחלקם יש אמבטיות בחלק מהחדרים ובחלקם יש רק מקלחות ועוד ועוד אופציות). אמבטיה טובה יותר ממקלחת משום שהיא מאפשרת ללידה להתקדם באופן פחות כואב, היא מקלה על עומס הכובד של הגוף והיא מאוד נעימה.
    לידת מים מלאה- כלומר יציאת הראש במים אסורה בבתי חולים נכון ל2012 בישראל (במערב אירופה היא מותרת), אך עד שלב זה אין כל מניעה שתשהי במים, להיפך.

    שורה תחתונה:
    המים יכולים לעשות רק טוב. השתדלי לחפש מקום שבו הסיכוי שתוכלי לשהות באמבטיה יהיה גבוה.
         
  •  מכשיט טנס TENS
     
    מכשיר הטנס נמצא בשימוש כמשכך כאבים למחלות רבות, באיזורי גוף נרחבים, לאו דווקא לצירים. ישנו מכשיר מיוחד לצירים (לא להתפתות לשכור/לרכוש מכשיר שאינו מיועד להריון משום שהוא פחות יעיל למטרה ספציפית זו) שניתן להשכיר בעלות לא גבוהה (כ200 ש"ח).
    המכשיר קטן וקומפקטי ופועל על בטריות. יוצאים ממנו מספר חוטים המחוברים במדבקות לאלקטרודות. את המדבקות מדביקים על מספר נקודות בגב (הצירים מתחילים מהגב) ובעזרת כפתור שולטים על ויסות עצמת פולסים חשמליים. הפולסים לא נעימים אך לא כואבים (בייחוד ביחס לצירים) ואינם מסוכנים לאם או לעובר.
    מטרת הפולסים החשמליים הללו היא לשבש את ההולכה העצבית החשמלית אל המח (שמשדרת לו מסרים של כאב) וכך להטעות אותו.

    שורה תחתונה:
    יעילות מכשיר הטנס לא חד משמעית- יש נשים שמברכות אותו ויש שלא חשו בעזרתו כלל. מכיוון שעלות השכרתו לא גבוהה והוא כן יכול לסייע, כדאי לשקול לעשות בו שימוש- אפילו אם את מתכננת אפידורל: הדרך באוטו לבית החולים ועד שיקבלו אותך ויטפלו בך תראה לך מאוד ארוכה עם כאבי הצירים. תוכלי לעשות מהציר הראשון בבית שימוש במכשיר.

       
  •  תנועה ותנוחות
     
    קודם כל, לא ללדת על הגב. הסיבה ההיסטורית שהביאה לכך שנשים יולדות על גבן היא אופנה שבאה לחקות את צורת הלידה של המלכה ויקטוריה במאה ה18 שהורדמה וכך ילדה. תנוחה זו נוחה מאוד לצוות הרפואי בבית חולים עמוס, הנשים אינן מסתובבות, קל לחבר אותן למכשירים ועוד.
    אבל, בעשור האחרון מתחולל שינוי שאותו מובילים מיילדות ורופאים מעודכנים ופתוחים ביחד עם קהל הנשים שנהפך מודע יותר ויותר לחסרונות של השיטה הנהוגה ודורשות ללדת אחרת. מדוע?
    אנחנו היונק היחידי שיולד על הגב. עם כל התקדמות הרפואה והאנושות, אלפי שנות אבולוציה גרמו לכל היונקים ללדת אותו הדבר. לא סיבה מספיק טובה? הנה מבחר נוספות:
     
      • לידה על הגב מנוגדת לכל העקרונות הפזיולוגיים של הגוף: בניגוד לכל תנוחות הלידה האפשריות (לא רק כריעה/עמידת 6 ועוד עדיפות- אפילו שכיבה על הצד עדיפה מהגב)
      • לידה על הגב מפעילה לחץ גדול על עצם הזנב, שאינה יכולה לזוז לאחור ולפנות מקום למעבר התינוק- כמו שהיא אמורה לעשות.
      • לידה על הגב מעלה את הלחץ התוך בטני משום שעיקר הלחץ שמופעל על ידי היולדת הלוחצת אינן מופנות לכיוון הנכון.
      • לידה על הגב אינה מאפשרת לכח הכבידה לעשות את שלו ולהקל את יציאת התינוק.
      • לידה על הגב כואבת יותר- דמיינו כל אדם שכואבת לו הבטן- הוא רק רוצה להתקפל פנימה, בטח שלא לשכב על הגב- כאב הצירים קשה מנשוא על הגב.
      • לידה על הגב ארוכה יותר- כל הסיבות הנ"ל מביאות להתקדמות איטית ולא יעילה מאוד של התינוק בתעלת הלידה ולכן הלידה אורכת זמן רב יותר.
           
    • כל אלה גורמים לכך בלידה על הגב יש שיעור גבוה יותר משמעותית של חתכי חיץ, טחורים לאחר הלידה, דליפת שתן ובהמשך צניחת אברי רצפת האגן (כמו שפלוחית השתן).
       
    • חוסר תנועה מעצים את תחושת הכאב. ככל שתנועי יותר כך יוקל לך. בקשי שלא ינטרו אותך באופן רציף אם אין בעיה רפואית, ודאגי להסתובב בחדר, להניע את האגן, לשבת על כדור פזיו (בחדרי לידה רבים כיום יש כדור כזה. שאלי על הימצאותו לפני בחירתך בבית חולים), ואם את חייבת להיות על המיטה, נסי להסתובב מצד לצד ולהניע את האגן. 
       

      שורה תחתונה:
      כן גדול לתנועה, גם אם תבחרי באפידורל (את עשויה למצוא עצמך ממתינה זמן רב למרדים, ובכלל- בקבלה לחדר יולדות, בבית-עד שמגיע הזמן ללכת לבית החולים)

         
  • דיקור ורפלקסולוגיה
     
    שניהם יכולים לסייע בהתמודדות עם לידה שלא מתקדמת, שילייה שלא יוצאת, וכאבי צירים. יש בתי חולים שפתוחים לאופציה של הבאת מישהו מקצועי בנושא לחדר לידה, יש שמציעים את השירות בעצמם, ויש שלא. אם זה חשוב לך, בררי בטרם תבחרי היכן ללדת את הנושא.
    לגבי רפלקסולוגיה, חלק מהדולות מוכשרות לכך ובן הזוג יכול לעבור אף הוא הכשרה קצרה לפני הלידה.
     

    שורה תחתונה:
    לא לכל אחת. דרושה הכנה לא מעטה ושיעורי בית.

      
  • עיסוי
     
    עיסוי ממלווה (בן זוג/דולה ועוד) עשוי להרגיע במעט ולהקל על הכאב.
    שורה תחתונה:
    למה לא? אם לא יועיל לא יזיק. 

 

אמצעים רפואיים להקלה על הכאב
  


  • גז צחוק
     
    במרבית בתי החולים לא מציעים את השיטה הזו. בעזרת מסכה תוכלי לשאוף גז זה בזמן ציר, ולהרגיש מנותקת. יש נשים שמגיבות לגז מצוין, ויש נשים שהגז גורם להן בחילות, סחרחורות ותחושת חרדה וחוסר שליטה. 
    שורה תחתונה:
    האופציה לא נפוצה, ולא בטוח שהיא לא תגרום לך תחושות רעות, ולכן לא מומלץ להילחם על מציאת בית חולים שמציע אותה...
     
        
  • זריקת טשטוש- פטידין
     
    הפטידין ניתן באמצעות זריקה לוריד, ופועל תוך דקות ספורות עד ל2-4 שעות. הוא מוביל להקלה טובה על הכאב, ותחושת נמנום/טשטוש.
    מעבר לשימוש בלידה, הוא ניתן כהקלה על כאב לאחר ניתוחים שונים.
    חסרונות:
    • תחושת הכאב עשוייה לחזור לאחר שעתיים, אך לא יתנו לך פטידין נוסף לפני שיעברו 4 שעות, ובשעתיים האלה ימשיך לכאוב לך.
    • הטשטוש לא מדוייק ולעיתים הוא מביא לחוסר שליטה על הגוף.
    • סיבה נוספת שלא יתנו לך פטידין קרוב ללידה הויא מחשש שאת תהיי עדיין מטושטשת ויהיה לך בלתי אפשרי ללחוץ בשלב צירי הלחץ, מה שיוביל להתערבות מכשירים או ניתוח.
    • הפטידין עלול לגרום לבחילות והקאות, שניתן לפתור על ידי הזרקת חומר שימנע אותן, אך הוא יטשטש אותך אפילו יותר מהפטידין.
    • הפטידין עובר שילייה ומגיע לעובר, ולכן לא ניתן קרוב ללידה מחשש שהעובר יוולד עם קשיי נשימה ורפקלס מציצה ירוד (וציון אפגר נמוך).
    • הפטידין גורם לקצב לב מואט אצל התינוק, ועלול להביא לכך שלא יאבחנו מצוקה עוברית אם תתרחש.
       
      שורה תחתונה:
      אם את חוששת מאיבוד שליטה, זריקת הטשטוש/פטידין לא עבורך. את לא תהיי במצב בו את מסוגלת לתקשר היטב עם הסביבה ולהבין את כל מה שמתרחש סביבך.
         
  •  אפידורל


      
    האידאל של הזרקת אפידורל הוא שתוכלי לזוז וללחוץ בלי כאבים. לשם כך מזריקים חומר משתק עצבים לנקודה בגב הנקראת החלל האפידורלי.
    לאחר מתן החומר ישנה ירידה בלחץ הדם, ולכן לפני מתן אפידורל נותנים לכל אישה עירוי של כליטר מים שאורך כחצי שעה.
    אין נותנים אפידורל לאישה עם רמת טסיות דם נמוכה (מתחת ל100,000). טוב תעשי אם תצטיידי בבדיקה כזו ממועד קרוב ללידה, אחרת יהיה עלייך לבצעה בבית החולים.
    לאחר חיטוי הגב תינתן לך זריקת הרדמה- במחט דקה. לאחר מכן תוחדר מחט עבה יותר (שלא תחושי בה) ודרכה תועבר צינורית שתודבק לגבך בעזרת מדבקה ובעזרת הצינורית יועבר החומר שירדים את העצבים.
     
    יתרונות:
     
    • במידה והאפידורל ניתן בשלב הלידה המתאים, האלחוש יאפשר לעבור את הלידה ללא כאבים.
    • האפידורל אינו מטשטש את האם.
    • האפידורל אינו חודר שילייה ולא מגיע לעובר.
    • במידה ויבוצע חתך החיץ, תחושי בו פחות (מסתבר שנשים בכל זאת חשות אותו, אפילו תחת אפידורל). לאחר הלידה יוסיפו עוד חומר שיאפשר תפירת החתך בלי כאבים, לעומת לידות ללא אפידורל שבהן יש לקבל זריקת אלחוש כואבת למקום החתך ורק אז תופרים ללא כאבים.
       
         חסרונות 
 
    • יש צורך לתת לך חצי שעה של עירוי נוזלים ורק לאחר מכן יזריקו לך אפידורל. תהליך ההזרקה אורך כ-15 דקות, ולאפידורל לוקח להשפיע כ-15 דקות, ולכן מרגע שהחלטת שאת רוצה אפידורל, בלי לקחת בחשבון זמינות מרדים, תעבור כמעט שעה עד שתחושי הקלה.
    • קורה כי האישה אינה חשה צד אחד בגופה אך את הכאבים בצד השני היא חשה היטב, או לחילופין חשה את הצירים במוקד ספציפי. לא יהיה ניתן לטפל במקרה כזה בהזרקה נוספת.
    • האלחוש האפידורלי מקשה על יעילות הלחיצות. לכן ישנו שיעור גבוה יותר של התערבות מכשירים (מלקחיים, ואקום) וניתוחים קיסריים בלידות עם אפידורל.
    • האלחוש האפידורלי מחליש את הצירים, שכל תפקידם הוא לכווץ את הרחם ולדחוף את התינוק החוצה. לכן יש שיעור גבוה יותר של מתן זירוזים בלידות עם אפידורל. על מנת להימנע מכך בדרך כלל לא יתנו אפידורל כשהפתיחה קטה (מתחת ל4 ס"מ) אף על פי שהצירים כבר כואבים.
    •  לידה עם אפידורל מתבצעת על הגב (במקומות רבים בעולם מאפשרים תנועתיות רבה יותר עם אפידורל ומסייעים ליולדת ללדת בתנוחות כמו כריעה עם אפידורל. נכון לתחילת 2012 המצב אינו כזה בישראל).
      בלידות על הגב יש שיעור גבוה יותר משמעותית של חתכי חיץ, טחורים לאחר הלידה, דליפת שתן ובהמשך צניחת אברי רצפת האגן (כמו שלפוחית השתן). קראי עוד מדוע לידה על הגב בעייתית (תחת הכותרת-לא ללדת על הגב).
    • האפידורל מוביל לחוסר שליטה על שלפוחית השתן, ולכן יהיה צורך לחבר לך קטטר (אם לא תחושי מתי עליך להטיל שתן שלפוחית השתן שלך עלולה להינזק מאוד). הקטטר מגביר את הסיכוי לדלקות בדרכי השתן.
    • האפידורל מצריך מיילדת צמודה בשלב הלחיצות, מה שלא קורה בשטח ב100%.
    • לאחר ההזרקה מופיע לעיתים רעד חזק בלתי נשלט.
    •  סיבוכים לא שכיחים הם כאבי ראש חזקים לאחר הלידה שנמשכים מספר ימים(שנובעים מדקירה לא מתוכננת של איזור הנקרא DURA), הזרקה שמשתקת את פלג הגוף העליון במקום התחתון, וסיבוכים נוספים נדירים עוד יותר שאין סיבה להעלותם כאן (שיתוק תמידי של פלג הגוף התחתון שנשים רבות מפחדות ממנו קרה מספר פעמים בודד בכל העולם ולפני שנים רבות.)
         

 
באילו בתי חולים השיעור הגבוה ביותר של אפידורל?

על פי סדר יורד: איכילוב (כמעט 95%) וולפסון (87%) הדסה עין כרם(73%) תל השומר, קפלן, הדסה הר הצופים, מאיר, לניאדו, ברזילי וכרמל עם שיעור דומה של 60%-70%),זיו עם פחות מ20%. (מתוך נתונים נכון ל2008 שהוצגו בכנס החברה לרפואת האם והעובר).בתי החולים משתנים בכמות התקנים שלהם לרופאים מרדימים. נתון זה עשוי להסביר חלק מההבדלים העצומים הללו בבית החולים, אך לא את רובם: יולדות רבות מספרות על בתי חולים בהם ממש דוחקים בהן לקחת אפידורל ולא מגיבים בסבלנות לנשים המבקשות ללדת באופן טבעי. 


שורה תחתונה:
 
-במידה ואת נחושה לקבל אפידורל, כדאי שתהיי מודעת לחסרונותיו ואולי תשקלי דרכים נוספות להקל על כאבך.
-במידה ואת נחושה שלא לקבל אפידורל, נסי שלא לחוש אשמה אם תשני את דעתך במהלך הלידה. הלידה היא חוויה מורכבת ואינך יכולה לצפות את תחושותיך, ואם יהיה משהו שעשוי להקל עלייך אולי לא כדאי להילחם בו.

 



ציבורי או פרטי, כיצד בוחרים חברה,איך להתחמק מפרסומות סמויות בנושא  ועוד-כל התשובות
  • דם טבורי...
  • במהלך תקופת ההריון אנחנו מוצפים בחומר שיווקי אינסופי מכל עבר. הפרסום האינטנסיבי לשימור דם טבורי מייצר אצל הורים רבים בלבול ושאלות רבות האם התהליך רצוי ואם הוא שווה את ההשקעה הגבוהה...
  • למידע נוסף
את מלאת שאלות, פחדים וציפיות, וצריכה לקבל החלטה מהר- האם ירדו המים או לא? האם הצירים אמיתיים או מדומים? מתי הולכים לבית חולים?  כל התשובות בכתבה
  • סימני לידה וצירים...
  • קודם כל, כדאי להירגע. מדוע? כל התופעות הללו, של ירידת מים בלי צירים- צירים בלי ירידת מים-צירים מדומים או לא ועוד ועוד מלחיצות- בייחוד בפעם הראשונה. אין לך רופא צמוד ואת מלאת שאלות, פחדים וצי...
  • למידע נוסף
באילו בתי חולים מבצעים הכי הרבה חתכים? סרטוני המחשת עיסוי פירנאום, איזו שיטה להימנעות מהחתך עובדת הכי טוב, באילו תנוחות לידה יש סבירות יותר גבוהה לחתך,ועוד טיפים בכתבה
  • 4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה...
  • במרבית המקומות אין מספיק במה המוקדשת לנושא הזה, שאמנם הוא הליך רפואי לא מסובך, אך  הוא מקור לפחדים וחששות ומיתוסים רבים בקרב יולדות. כאן תמצאי את כל הנתונים החדשים והתשובות: ב...
  • למידע נוסף
כל השאלות והתשובות בנושא מוות עריסה. מי בסיכון? מה הגורמים למוות ומהן ההמלצות החדשות לצמצום התופעה? הפרכת מיתוסים בנושא ועוד בכתבה.
  • מוות בעריסה- מחקרים חדשים...
  • מוות עריסה sudden infant death syndrome - SIDS תסמונת מוות בעריסה היא אחד המקורות העיקריים לחרדות של הורים חדשים. התסמונת אחראית למרבית מקרי המוות של תינוקות מגיל חודש עד גיל שנה. עד לא מזמן...
  • למידע נוסף
 כיצד לבחור מוהל? מתי לא מבצעים ברית? רופא רגיל, רופא מוהל, מוהלך מוסמך, מוהל רגיל- מה ההבדלים? כיצד לבחור? סטטיסטיקות סיבוכים ועוד בכתבה
  • ברית מילה- כל התשובות...
  • את אחרי הלידה- מתרגשת, עייפה, כואבת, מפחדת. את והתינוק/ת שלך עוד מתרגלים אחד לשני וכבר את צריכה לדאוג למצוא מוהל, אולי לארח אנשים (שזה אומר להכין את הבית, אוכל, להתלבש יפה- משימות לא פשוטות ...
  • למידע נוסף
רוצה להגדיל את הסיכויים שתינוקך יהיה בריא בעשרות אחוזים? לוקמיה, מוות עריסה,צליאק, דלקות אוזניים,השמנה,סרטן השד ועוד- כמה צריך להניק ועד מתי?
  • מדוע ועד מתי להניק?...
  • אמהות רבות נאבקות על מנת להניק. חוסר הידיעה כמה התינוק ינק, התלות באם, הקשיים בשאיבה וביציאה לעבודה, כל אלה ועוד מלווים את האם הטרייה. אבל, להנקה יש חשיבות עצומה לבריאות התינוק (וגם יתרונות ...
  • למידע נוסף


Copyright © 2011 RedX LTD.