יובל בן 4 חודשים בודק את איכות העור של האמריקן קומפורט
יובל בן 4 חודשים
איזו לידה תעדיפי?
לידה עם אפידורל
לידה טבעית
ניתוח קיסרי
לידת בית
תוצאות

דם טבורי

 דם טבורי

במהלך תקופת ההריון אנחנו מוצפים בחומר שיווקי אינסופי מכל עבר. הפרסום האינטנסיבי לשימור דם טבורי מייצר אצל הורים רבים בלבול ושאלות רבות האם התהליך רצוי ואם הוא שווה את ההשקעה הגבוהה.
בעמוד זה תמצאו תשובות לכל השאלות הנפוצות בנושא דם טבורי וגם הכוונה איך להתחמק ממלכודות שיווקיות שמופיעות בכל מקום.
זכרו שמדובר במוצר שמגלגל מחזור כספי גבוה מאוד ויש הרבה בעלי אינטרסים גלויים ונסתרים.



מה זה שימור דם טבורי?
 
מי צריך שימור דם טבורי?
 
בעד ונגד שימור דם טבורי.
 
מה ההבדל בין שימור דם טבורי ציבורי לפרטי?
 
כיצד בוחרים חברה לשימור דם טבורי?
 
זהירות! מאתרים "אובייקטיבים"!?

 


מה זה שימור דם טבורי?
 

דם טבורי הוא דם שנאסף מהשליה של התינוק לאחר הלידה ולאחר הניתוק של התינוק מחבל הטבור. דם זה מכיל מקור לתאי גזע. הם אבני היסוד לבניית הגוף. תאים אלו מאפשרים טיפול במגוון מחלות שעד לאחרונה טופלו רק באמצעות תרומות מח עצם. תאי גזע שמקורם בדם הטבורי של התינוק איכותיים יותר לרוב מתאי גזע שיגיעו מתרומה של מח עצם. 
טיפולים באמצעות דם טבורי נעשים משנת 1988 ומאז בוצעו כבר למעלה מ- 20,000 השתלות, מרביתם לטיפול במחלות במערכת הדם ומערכות חיסוניות, כאשר המומחים מאמינים כי בעתיד יהיה שימוש רחב יותר לטיפול בסוגים רבים יותר של מחלות.
תהליך איסוף הדם נעשה במהלך הלידה, לאחר ניתוק מחבל הטבור.
למידע מורחב דם טבורי-ויקפדיה
 


מי צריך שימור דם טבורי?
 

שימור דם טבורי הוא סוג של ביטוח. אנחנו מקווים שלעולם לא נזדקק לו, ולא בטוח שהוא יכסה את הנדרש. מצד אחד מדובר על הוצאה כבדה של אלפי שקלים, ומצד שני השימוש בדם טבורי בראשיתו ואף אחד לא יודע להגיד ערכו בעתיד.
 

בעד ונגד שימור דם טבורי.
 

  • בעד שימור דם טבורי בבנק פרטי
     
    • התאמה:
      סיכוי הגבוה ביותר להתאמה לתרומה הוא מהתורם או משפחתו או מוצא דומה. מסיבה זו דם טבורי אישי הוא בעל חשיבות
    • הרחבת מקרים בהם דם טבורי יכול לסייע לאדם עצמו ולמשפחתו:
      אמנם מחלות אוטואימוניות אינן מאפשרות שימוש עצמי בדם, אך עם הזמן כמות ומגוון המצבים בהם ניתן לטפל באמצעות דם טבורי גדלה, גם משום שיש אינטרסים כלכליים לכך.
      באתר בנק הדם הציבורי כתוב כי הסיכוי של אדם להזדקק להשתלת מח עצם במהלך כל חייו הוא נמוך ביותר (1:200,000 – 1:2,700 בפרסומים שונים).
      המידע הזה היה נכון לשנת 1997. ב-2008 אותו המחקר התעדכן; הסיכוי עלה משמעותית: לשימוש עצמי במנה אשר נשמרת בבנק פרטי הינו 1:450 ולהשתלת תאי גזע בכלל - 1:220. יש להניח כי עם חלוף השנים יהיו לדם הטבורי עוד ועוד שימושים שהתורם ומשפחתו יוכלו להיעזר בהם במידת הצורך.
      פרסום עדכון המחקר 2008
    • מחקר בנושא הסיכוי לשימוש במנת דם טבורי אישי 2008
    • שמירת הדם לשימוש עצמי של המשפחה
      שמירת דם בבנק הציבורי אינה מבטיחה את זמינות התרומה עבורכם בעת הצורך.
       
  • בעד שימור דם טבורי בבנק ציבורי
     
    • עדיפות שימוש בדם טבורי זר במרבית המקרים:
      על פי המלצות מחקר מ2007 אין טעם בשימור דם טבורי לשימוש אישי או משפחתי עתידי מכיוון שרוב המצבים בהם ניתן לטפל באמצעות השתלת דם טבורי עלולים להיות נוכחים כבר בדם הטבורי של היילוד.
      לדוגמא, לא יבוצע שימוש בדם הטבורי לצורך השתלה אוטולוגית (עצמית) במקרה שהיילוד ממנו נאסף הדם הטבורי יפתח לוקמיה בהמשך.
    • סטנדרטים גבוהים:
      ישנה אחידות בסטנדרטים שעומדים בהם הבנקים הציבוריים בעולם והם מפוקחים בנושא. נכון לזמן כתיבת המאמר (2012) טרם נקבעו וחוקקו חוקים תואמים לבנקים הפרטיים.
    • תרומה לקהילה:
      בידיוק מאותה הסיבה שתורמים דם. נכון ל2010, 45% מההשתלות בילדים מתחת לגיל 18 בארה"ב נעשו מדם טבורי. בישראל, בעקבות נישואי תערובת עדות המאפיינים אותה, 42% מהמנות המאוחסנות בבנקים הציבוריים בישראל הם בעלי מאפיינים גנטיים יחודיים, וכמחצית ממנות הדם שהושתלו מקורן בתינוקות ממוצא מעורב. משמעות: יש להגדיל את כמות המנות בבנק הציבורי על מנת לספק אפשרות לאוכלוסיה רחבה לעשות שימוש בתרומות. להרחבה בנושא לחצו כאן.
        
  • נגד שימור דם טבורי
     
    השלכות של ניתוק מוקדם של חבל הטבור על התינוק:
    הגישה העכשווית הנה להשהות את חיתוך חבל הטבור עד להפסקת פעימותיו. גם הFDA ממליץ להשהות את חיתוך הטבור ל-3 דקות מהלידה.
    זוהי אינה אפשרות אם רוצים לשמר את הדם הטבורי.
    יש הטוענים כי כמות הדם שהולכת לשימור (בממוצע 85 מ"ל) יכלה למעשה להכנס לגוף התינוק, וכאשר יש תינוקות המתקשים בנשימה כמות הדם הזו משמעותית עבורם. בנוסף, ספירת הדם והברזל של תינוקות שעברו כ-2 דקות עד לחיתוך חבל הטבור טובה יותר.
    להרחבה בנושא היתרונות בחיתוך מאוחר של חבל הטבור
     
    המתנגדים לגישה זו טוענים כי ישנה סכנה לפוליציתימיה- עודף כדוריות דם אדומות שעלול לגרום לקרישי דם ואוטם במעי, בכליות או במח, והנזק במקרים אלה כמעט בלתי הפיך.
    יש לציין עם זאת כי הסיכוי לפוליציתימיה נמוך מאוד. לכתבה בנושא הסכנות שבחיתוך מאוחר.
     

מה ההבדל בין שימור דם טבורי ציבורי לפרטי?
 

שימור בנק טבורי ציבורי מקביל לבנק הדם - הציבור תורם ומי שנזקק לתרומת דם טבורי מקבל זאת מהבנק הציבורי ללא תלות האם תרם או לא. הבנק לא שומר את התרומה לתורם אך במידה והתרומה עדיין במאגר (לא יצאה לשימוש) והתורם יזדקק לדם הטבורי ניתן לאתר עבורו את התרומה עבורו. השירות ניתן חינם.
 
שימור בבנק טבורי פרטי מקביל לכספת הבנק - הדם הטבורי הוא רכוש התורם ויעמוד לרשותו מתי שידרוש זאת. ולכן השירות בתשלום.
 


כיצד בוחרים חברה לשימור דם טבורי?
 

בשוק ישנם מס' לא קטן של חברות לשימור דם טבורי. הבחירה קשה ומאוד מבלבלת. כל אחד מציג עמידה בתקנים, סטנדרטים וטכנולוגיות שאף אחד מלקוחותיו לא באמת יודע לבדוק האם אמת הדבר והאם טכנולוגיה אחת טובה מהשנייה. החברות משקיעות משאבים רבים כדי להציג את עצמן כגופים גדולים, מקצועיים, וציבוריים, כל אחת מהחברות חברה לבי"ח עם שם ידוע למרות שמדובר שירות פרטי לחלוטין וחברות עם מודל עסקי מובהק.

אז איך בוחרים? מתקשרים לכל אחת המחברות שאתם מעוניינים בה, ומבקשים ממנה לא רק להסביר מדוע הם טובים, אלא עמתו אותם מול חברות אחרות, בקשו לדעת למה אתם ולא חברת X. אז תוכלו לשמוע מידע שלא הייתם נחשפים אליו בצורה אחרת.
 
ב2007-2008 פורסמו 2 תחקירים בעיתון "הארץ, על חברת ביוקורד- בנק החיים (בנק החיים וביוקורד הן אותה חברה). ביוקורד הציגה ללקוחותיה מצג שווא, לפיו המנות מאוחסנות במדיקל סנטר שבראשון לציון (שנרכש מאוחר יותר על ידי אסותא), בעוד שבפועל הן היו מאוחסנות בבניין משרדים רגיל בקרבת מקום, שאינו קשור לבית החולים. הכתבה דנה גם במצג שווא של ביוקורד על טיב קשר בינה לבין בנק הדם הטבורי הגדול בעולם - CBR האמריקאי. ממצאים חמורים נוספים התגלו בתחקיר.
החברה תבעה את העיתון אך בית המשפט דחה את תביעתה.
חשוב מאוד לקרוא את הממצאים.
 
התחקירים על חברת "ביוקורד-בנק החיים" 
העתק כתב התביעה והתוצאות מבית המשפט 
עיקרי כתב התביעה והתוצאות מתוך "דה מרקר"


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

זהירות! מאתרים "אובייקטיבים"!?
 

ישנם אתרים רבים העוסקים בדם טבורי ובנושא הריון ולידה (מעבר לאתרים הרשמיים של חברות לשימור בנק טבורי) אשר מיצרים מצג שווא של אוביקטיביות אך למעשה מטעים את הגולשים. 
מרבית האתרים מבוססים על מודל עסקי שבאופן טבעי גורם ל"חומר המקצועי" להיות עם מידע חסר, במקרה הטוב ושקרי במקרים הרעים.
שימור דם טבורי הוא עסק שמגלגל הרבה מאוד כסף, עם הרבה בעלי עיניין ואינטרסים עם תגמול גבוה מאוד לכל הפניית לקוח פוטנציאלי. בידקו היטב כל "גורם ממליץ"
5 כללי זהב לאיתור אתרים שמוכרים פרסום
    
     

 
 


לקריאה נוספת בנושא בנקאות של דם ציבורי מתוך OCOG הקונגרס האמריקאי של גניקולוגים

לקריאה נוספת בנושא שימור דם טבורי מתוך "ויקיפדיה"




 



כל הדרכים להתמודד עם כאבי צירים ולידה, כל היתרונות והחסרונות של כל שיטה - מכשיר טנס, גז צחוק, מים, טשטוש,אפידורל,דיקור,עיסוי,רפלקסולוגיה,גז צחוק ועוד בכתבה
  • דרכים להקלת צירים, כאבי לידה...
  • כשמנסים לתאר לאישה שלא ילדה או לגבר מהם כאבי צירים וכאבי לידה, הקושי גדול. הכאב לא דומה לשום דבר אחר, וגם התיאורים הפלסטיים המפחידים שחלק משתמשים בהם לא  באמת מסייעים להבין. יחד עם זאת,...
  • למידע נוסף
אתר מידע או פרסומת סמויה? מדריך המספק כלים לגולש לבדוק האם האתר אליו הגיע הוא אתר פרסומי או אתר מקצועי המכיל מידע אמין
  • אתר מידע או פרסומת סמויה...
  • מחפשים מידע מקצועי על הריון ולידה? משכנתאות? אירוח אתרים? הסרת שיער?מר Google מספק לנו קישורים לאתרים רבים, אבל איך נוכל להבדיל בין אתר שמספק מידע מקצועי ואמין לבין אתר מוטה אינטרסים שבעצם מ...
  • למידע נוסף
רוב הנשים לא מודעות לכל זכויותיהן ומפסידות. בכתבה תמצאי מחשבון בדיקת זכאות לדמי לידה, תשלום על הארכת חופשת לידה, פיטורים ועוד
  • זכויות נשים בהריון ולאחר לידה...
  • נושא זכויות הנשים בהריון ולאחר לידה מורכב, ולא פעם נשים לא מודעות לזכויותיהן על פי חוק. האם ידעת כי אם תתפטרי ביוזמתך לאחר תום חופשת הלידה שלך עדיין תהיי זכאית לפיצויים כאילו פוטרת...
  • למידע נוסף
את מלאת שאלות, פחדים וציפיות, וצריכה לקבל החלטה מהר- האם ירדו המים או לא? האם הצירים אמיתיים או מדומים? מתי הולכים לבית חולים?  כל התשובות בכתבה
  • סימני לידה וצירים...
  • קודם כל, כדאי להירגע. מדוע? כל התופעות הללו, של ירידת מים בלי צירים- צירים בלי ירידת מים-צירים מדומים או לא ועוד ועוד מלחיצות- בייחוד בפעם הראשונה. אין לך רופא צמוד ואת מלאת שאלות, פחדים וצי...
  • למידע נוסף
באילו בתי חולים מבצעים הכי הרבה חתכים? סרטוני המחשת עיסוי פירנאום, איזו שיטה להימנעות מהחתך עובדת הכי טוב, באילו תנוחות לידה יש סבירות יותר גבוהה לחתך,ועוד טיפים בכתבה
  • 4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה...
  • במרבית המקומות אין מספיק במה המוקדשת לנושא הזה, שאמנם הוא הליך רפואי לא מסובך, אך  הוא מקור לפחדים וחששות ומיתוסים רבים בקרב יולדות. כאן תמצאי את כל הנתונים החדשים והתשובות: ב...
  • למידע נוסף
רוצה להגדיל את הסיכויים שתינוקך יהיה בריא בעשרות אחוזים? לוקמיה, מוות עריסה,צליאק, דלקות אוזניים,השמנה,סרטן השד ועוד- כמה צריך להניק ועד מתי?
  • מדוע ועד מתי להניק?...
  • אמהות רבות נאבקות על מנת להניק. חוסר הידיעה כמה התינוק ינק, התלות באם, הקשיים בשאיבה וביציאה לעבודה, כל אלה ועוד מלווים את האם הטרייה. אבל, להנקה יש חשיבות עצומה לבריאות התינוק (וגם יתרונות ...
  • למידע נוסף


Copyright © 2011 RedX LTD.