יובל בן 4 חודשים בודק את איכות העור של האמריקן קומפורט
יובל בן 4 חודשים
איזו לידה תעדיפי?
לידה עם אפידורל
לידה טבעית
ניתוח קיסרי
לידת בית
תוצאות

4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה

4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה

במרבית המקומות אין מספיק במה המוקדשת לנושא הזה, שאמנם הוא הליך רפואי לא מסובך, אך  הוא מקור לפחדים וחששות ומיתוסים רבים בקרב יולדות. 
כאן תמצאי את כל הנתונים החדשים והתשובות: באילו בתי חולים מבצעים הכי הרבה חתכים? סרטוני המחשה של עיסוי פירונאום, אילו שיטה להימנעות מהחתך עובדת יותר ואיזו פחות, באילו תנוחות לידה יש סבירות יותר גבוהה לחתך, מה קורה לנרתיק אחריו ומה לעשות אם בכל זאת ביצעו בך חתך.
 

 

למה חותכים?


 
הנרתיק מסוגל להתרחב מאוד בזמן הלידה. אבל לעיתים הוא לא מתרחב מספיק וישנו חשש שבשעת יציאת ראש התינוק יווצר קרע. הקרע בדרך כלל נוצר במקום החלש יותר- לכיוון פי הטבעת. החשש הוא מקרע חמור בדרגה שלישית- של שריר פי הטבעת ואי לכך איבוד שליטה על הסוגרים. אבל: קרעים כאלו נדירים ביותר, ולעיתים קרובות הקרעים הם מדרגה ראשונה- שטחיים וקצרים.
הטענה הרפואית היא שלמרות שהחתך הוא גם קרע, עצם העובדה שהוא מבוקר מספקת 2 יתרונות: הגנה על שריר פי הטבעת ואפשרות לתפירה קלה יותר. קרע בלתי מבוקר עלול להיות מפותל וארוך, ואז התפירה קשה יותר (אלא אם מדובר על קרע בדרגה שלישית- אמונה זו הופרכה במחקרים).
יש הגורסים שיש יתרון נוסף, שהחתך מקצר את זמן השלב השני של הלידה אך טענה זאת נמצאת במחלוקת רבה. 
במחקרים של מצוקה עוברית (כגון צניחת דופק) או במקרים שיש צורך בהתערבות מכשירנית (מלקחיים או וואקום) סביר מאוד שיבוצע חתך מוצדק רפואית.  אבל (וזהו אבל גדול):
ישנם מיתוסים רבים אחרים בהקשר הסיבות לחתך, הם יובאו בהמשך.

הנרתיק מסוגל להתרחב מאוד בזמן הלידה. אבל לעיתים הוא לא מתרחב מספיק וישנו חשש שבשעת יציאת ראש התינוק יווצר קרע. הקרע בדרך כלל נוצר במקום החלש יותר- לכיוון פי הטבעת. החשש הוא מקרע חמור בדרגה שלישית- של שריר פי הטבעת ואי לכך איבוד שליטה על הסוגרים. אבל: קרעים כאלו , ולעיתים קרובות הקרעים הם מדרגה ראשונה- שטחיים וקצרים. הטענה הרפואית היא שלמרות שהחתך הוא גם קרע, עצם העובדה שהוא מבוקר מספקת 2 יתרונות: הגנה על שריר פי הטבעת ואפשרות לתפירה קלה יותר. קרע בלתי מבוקר עלול להיות מפותל וארוך, ואז התפירה קשה יותר (אלא אם מדובר על קרע בדרגה שלישית- אמונה זו הופרכה במחקרים).יש הגורסים שיש יתרון נוסף, שהחתך מקצר את זמן השלב השני של הלידה אך טענה זאת נמצאת במחלוקת רבה. במחקרים של מצוקה עוברית (כגון צניחת דופק) או במקרים שיש צורך בהתערבות מכשירנית (מלקחיים או וואקום) סביר מאוד שיבוצע חתך מוצדק רפואית.  אבל (וזהו אבל גדול):ישנם מיתוסים רבים אחרים בהקשר הסיבות לחתך, הם יובאו בהמשך.


   
כיצד להימנע מחתך חיץ?
 
 

 

  • עיסוי פירנאום/חיץ

    בסביבות שבוע 35 ועד ללידה, ניתן לעסות פעם ביום למשך כ-5 דקות את אזור פתח הנרתיק,על מנת להעלות את יכולת המתיחה של הרקמה:
    יש לשמן את האצבעות בשמן שקדים (שמן נבט החיטה אינו מומלץ משום שהוא עלול לגרום לפטרת בנרתיק -ואם את סובלת מדלקת או פטרת הימנעי מהעיסוי), ולהחדיר 2 אצבעות לפתח הנרתיק- לא לעומק אלא לס"מ ספורים. העיסוי הוא בכיוון של חצי עיגול, כששתי האצבעות נעות לכיוונים מנוגדים -לצידי הנרתיק, ואז למטה לכיוון פי הטבעת. על מנת למתוח את האיזור יש להפעיל לחץ מתון בשעת העיסוי, אך כמובן שזה ייעשה בהדרגה -בכל מקרה אינך אמורה לחוש כאב אלא אי נוחות/צריבה קלה. בדרך כלל בן הזוג מבצע את העיסוי מכיוון שזו משימה לא פשוטה לעשות זאת בעצמך.  
     

     
  • אפי נו EPI-NO
     
    אפי-נו הוא מעין בלון שהאישה אמורה להחדיק לפתח הנרתיק, החל משבוע 37-38 ובאמצעות משאבה המחוברת אליו, לנפח אותו בהדרגה, כל פעם מעט יותר, עד לקוטר 10 ס"מ- ראש ממוצע של תינוק. את הבלון אמורים להשאיר בנרתיק כ10 דק.
    מחקרים ומיילדות רבות טוענים שהוא אכן מסייע להגמשת האלסטיות של הנרתיק וכך מפחית את הצורך בחתך חיץ, אך רצוי לדעת את חסרונותיו: יש מיילדות המתנגדות לשימוש בו, מתוך שהם צפו בנשים לא מעטות מגיעות עם קרעים בנרתיק כתוצאה משימוש לא נכון בו. בנוסף יש נשים המדווחות על הופעת פטריה/דלקת בנרתיק כתוצאה מהשימוש.
    כמו כן, במקרים של חתך המבוצע מתוך מצוקה עוברית/צורך בהתערבות מכשירים סביר יהיה צורך בחתך בכל מקרה. אין להשתמש במכשיר לפני התייעצות עם רופאך.
     
    למידע נוסף:
    מחקר המאשש את השפעתו החיובית של האפי-נו
      
    מחקר נוסף התומך במכשיר
      
    אתר החברה
       
     
  • קומפרסים חמים
     
    ממחקר שסקר ממצאים של 8 מחקרים בהם השתתפו 11,651 נשים (מטא אנליזה), נמצא כי לשימוש בקומפרסים חמים במהלך הלידה יתרון משמעותי בהפחתת אירועי טראומה לאיזור הפירנאום (קרעים מדרגות שונות וחתך).
        
     
  • לא ללדת על הגב!
     
    הסיבה ההיסטורית שהביאה לכך שנשים יולדות על גבן היא אופנה שבאה לחקות את צורת הלידה של המלכה ויקטוריה במאה ה18 שהורדמה וכך ילדה. תנוחה זו נוחה מאוד לצוות הרפואי בבית חולים עמוס, הנשים אינן מסתובבות, קל לחבר אותן למכשירים ועוד.
    אבל, בעשור האחרון מתחולל שינוי שאותו מובילים מיילדות ורופאים מעודכנים ופתוחים ביחד עם קהל הנשים שנהפך מודע יותר ויותר לחסרונות של השיטה הנהוגה ודורשות ללדת אחרת. מדוע? מה כל כך רע בלשכב על הגב, לנוח עם אפידורל?
      
    אנחנו היונק היחידי שיולד על הגב. עם כל התקדמות הרפואה והאנושות, אלפי שנות אבולוציה גרמו לכל היונקים ללדת אותו הדבר. לא סיבה מספיק טובה? הנה מבחר נוספות:
        
      • לידה על הגב מנוגדת לכל העקרונות הפזיולוגיים של הגוף: בניגוד לכל תנוחות הלידה האפשריות (לא רק כריעה/עמידת 6 ועוד עדיפות- אפילו שכיבה על הצד עדיפה מהגב)
      • לידה על הגב מפעילה לחץ גדול על עצם הזנב, שאינה יכולה לזוז לאחור ולפנות מקום למעבר התינוק- כמו שהיא אמורה לעשות.
      • לידה על הגב מעלה את הלחץ התוך בטני משום שעיקר הלחץ שמופעל על ידי היולדת הלוחצת אינן מופנות לכיוון הנכון.
      • לידה על הגב אינה מאפשרת לכח הכבידה לעשות את שלו ולהקל את יציאת התינוק.
      • לידה על הגב כואבת יותר- דמיינו כל אדם שכואבת לו הבטן- הוא רק רוצה להתקפל פנימה, בטח שלא לשכב על הגב- כאב הצירים קשה מנשוא על הגב.
      • לידה על הגב ארוכה יותר- כל הסיבות הנ"ל מביאות להתקדמות איטית ולא יעילה מאוד של התינוק בתעלת הלידה ולכן הלידה אורכת זמן רב יותר.
          
    • כל אלה גורמים לכך בלידה על הגב יש שיעור גבוה יותר משמעותית של חתכי חיץ, טחורים לאחר הלידה, דליפת שתן ובהמשך צניחת אברי רצפת האגן (כמו שלפוחית השתן).
        
      והאפידורל? אין שום דבר רע באפידורל לכשעצמו. הבעיה היא שלמרות שבמקומות רבים בעולם מאפשרים לנשים עם אפידורל ללדת במגוון תנוחות, בישראל היולדת תשכב על הגב- ואם ממש ילכו לקראתה אז היא תשכב ממש בסוף שלבי יציאת התינוק על הצד. (יולדת אחת על 4 ויותר נשים אינה יכולה לתמוך -גם אם היא מאוד רוצה- ביולדת שאינה חשה טוב את פלגה התחתון לכל אורך הלידה).
      שיעור חתכי החיץ וההתערבויות המכשירניות (מלקחיים או ואקום) ביולדות עם אפידורל גבוה משמעותית מנשים שיולדות בלידה פזיולוגית- לא על הגב. 
        

 

 

כיצד מבוצע החתך?


ישנם 2 סוגי חתכים, חתך אורכי- לכיוון פי הטבעת, שלא מקובל בישראל, ומהחלק האחורי של הנרתיק כיוון הירך- המקובל בישראל.
המיילדת מבצעת את החתך בשעת ציר חזק ובעזרת מספריים. בדרך כלל היא תזריק זריקת אלחוש מקומית לפני כן, אך במקרים בהם ישנה מצוקה עוברית אולי לא יהיה ניתן להמתין לזריקה. לאחר הלידה המיילדת או רופא יזריקו זריקת אילחוש מקומית (במידה והאישה עם אפידורל לא יהיה צורך בזריקה) ויתפרו את המקום. תפירת חתך לא מאוד מסובך אורכת כ10-20 דקות, והתפרים ימסו לאחר כשבועיים. 
  
 


מיתוסים הקשורים לחתך חיץ והוכחו כשגויים:


  
מטא אנליזות (מחקרי ענק שסוקרים מספר של מחקרים באותו נושא) מקיפות בעיתוני רפואה נחשבים בתחום, הפריכו כבר למעלה מעשור אמונות שבגללן ביצעו את החתך באופן שגרתי בכל לידה ראשונה:
   

  • קל יותר לתפור חתך מאשר קרע (שאינו בדרגה שלישית- נדיר)- לא נכון.
     
  • החתך מגן על איזור הפירנאום ומונע נזקים חמורים יותר- לא נכון. מחקרים הראו באופן חד משמעי שחתך החיץ גורם לטראומה גבוהה יותר לאיזור הפירנאום, להארכת משך ההחלמה ולנזקים בטווח הארוך. קרעים בדרגה שלישית ורביעית נדירים ביותר (ממוצע ארצי 0.25%)- למעשה, נמצא כי חתך בלידה ראשונה מגביר את הסיכוי לקרעים בלידה השנייה!
    בכנס של "החברה לרפואת האם והעובר" נכון ל2009, למרות ירידת שיעור החתכים מבעבר, הססטיסטיקות מראות כי שיעור הקרעים הספונטניים אינו עלה!
     
  • החיתוך מונע צניחת רחם בעתיד-לא נכון.
     
  • חייבים לבצע חתך חיץ בלידה מכשירנית- לא נכון. מחקרים מראים כי ניתן לבצע לידת ואקום גם ללא חתך ואין בכך שום בעיה,להיפך. אך המצב בארץ עוד לא כזה. 

      
    לסקירה בנושא המפריכה את המיתוסים הנ"ל
    לסקירה נוספת המראה כי להגבלת החתך יש יתרונות על פני חתך שגרתי בלידה ראשונה
       
     

באילו בתי חולים חותכים יותר?


  
נכון לשנת 2009, על פי "החברה לרפואת האם והעובר", בתי החולים בישראל מאופיינים בשונות רבה בשיעור שהם מבצעים חתך חיץ. הנתונים מתייחסים לסך הלידות. שיעור החתך בלידות ראשונות בלבד גבוה בהרבה.

איכלוב (מבצעים חתך ב24% מסך הלידות) וולפסון הם שיאני החתכים, קצת פחות יש בלניאדו 20% ובשיבא נתון דומה,  והכי פחות חתכים יש בסורוקה 7%, ובהדסה 4.5% בלבד.  נתונים על יתר בתי החולים לא נחשפו. חשוב לציין כי יש בתי חולים שאליהם מגיעות יותר יולדות בלידה ראשונה כמו איכילוב, ובתי החולים טוענים כי זה ההסבר לנתונים, אך כמובן שלא ניתן להסביר שוני גדול כל כך בעזרת סיבה זו בלבד. יתרה מזאת: מדובר על כך שבלידות ראשונות אין צורך כשגרה לחתוך ונתונים אלה רק מסגירים את המדיניות הזו שכן נוכחת בבתי החולים למרות הכרזתם כי לא כך הדבר.
  
למרות ירידת שיעור החתכים מבעבר, הססטיסטיקות מראות כי שיעור הקרעים הספונטניים אינו עלה!  הנתונים מדברים בעד עצמם- אין סיבה לחתוך על מנת להגן על האם, רק על העובר.
  
בסך כל בתי החולים (24 מרכזים רפואיים) מבצעים חתך ב 14% מסך הלידות. זוהי ירידה בהשוואה לשנת 2005 בה אחוז החתך עמד על 20%. המגמה בירידה גם משום שמחקרים מצטברים  מצביעים על כך שאין צורך בחתך אלא אם יש מצוקה עוברית, וגם משום שמודעות הנשים לנושא גוברת והן עומדות על כך שלא יחתכו אותן.
  
השורה התחתונה: ההצדקה היחידה לחתך היא על מנת להגן על העובר, לא על האם!
 
 


ביצעו בך חתך למרות הכל? קראי בכתבה על חתך חיץ,אפיזיוטומיה, כיצד להקל על הכאבים

   
  



כל הדרכים להתמודד עם כאבי צירים ולידה, כל היתרונות והחסרונות של כל שיטה - מכשיר טנס, גז צחוק, מים, טשטוש,אפידורל,דיקור,עיסוי,רפלקסולוגיה,גז צחוק ועוד בכתבה
  • דרכים להקלת צירים, כאבי לידה...
  • כשמנסים לתאר לאישה שלא ילדה או לגבר מהם כאבי צירים וכאבי לידה, הקושי גדול. הכאב לא דומה לשום דבר אחר, וגם התיאורים הפלסטיים המפחידים שחלק משתמשים בהם לא  באמת מסייעים להבין. יחד עם זאת,...
  • למידע נוסף
ציבורי או פרטי, כיצד בוחרים חברה,איך להתחמק מפרסומות סמויות בנושא  ועוד-כל התשובות
  • דם טבורי...
  • במהלך תקופת ההריון אנחנו מוצפים בחומר שיווקי אינסופי מכל עבר. הפרסום האינטנסיבי לשימור דם טבורי מייצר אצל הורים רבים בלבול ושאלות רבות האם התהליך רצוי ואם הוא שווה את ההשקעה הגבוהה...
  • למידע נוסף
את מלאת שאלות, פחדים וציפיות, וצריכה לקבל החלטה מהר- האם ירדו המים או לא? האם הצירים אמיתיים או מדומים? מתי הולכים לבית חולים?  כל התשובות בכתבה
  • סימני לידה וצירים...
  • קודם כל, כדאי להירגע. מדוע? כל התופעות הללו, של ירידת מים בלי צירים- צירים בלי ירידת מים-צירים מדומים או לא ועוד ועוד מלחיצות- בייחוד בפעם הראשונה. אין לך רופא צמוד ואת מלאת שאלות, פחדים וצי...
  • למידע נוסף
האם כדאי לעבור טיפולים באינפרא אדום/אור/לייזר/אפילציה בהריון? מה באשר לשעווה? אפילציה? משחות להסרת שיער?כל התשובות בכתבה
  • הסרת שיער בהריון, כל השיטות וגם צביעת שיער...
  • התחלת כבר סדרת טיפולים להסרת שיער וגילית שאת בהריון, או החלטת להכנס להריון. האם עלייך להפסיק? האם כדאי לעבור טיפולים באינפרא אדום/אור/לייזר/אפילציה בהריון? מה באשר לשעווה? אפילציה? משחות להס...
  • למידע נוסף
רוצה להגדיל את הסיכויים שתינוקך יהיה בריא בעשרות אחוזים? לוקמיה, מוות עריסה,צליאק, דלקות אוזניים,השמנה,סרטן השד ועוד- כמה צריך להניק ועד מתי?
  • מדוע ועד מתי להניק?...
  • אמהות רבות נאבקות על מנת להניק. חוסר הידיעה כמה התינוק ינק, התלות באם, הקשיים בשאיבה וביציאה לעבודה, כל אלה ועוד מלווים את האם הטרייה. אבל, להנקה יש חשיבות עצומה לבריאות התינוק (וגם יתרונות ...
  • למידע נוסף
כל מה שקורה לך ולעוברך, סרטוני המחשה בתלת מימד שיראו לך את העובר בשבוע שלך, כל המשימות והבדיקות לשבוע שלך ועוד
  • שבועות הריון, הריון לפי שבועות...
  • תקופת ההריון מחולקת לשבועות מהסיבה הפשוטה שהתפתחות העובר, והבדיקות הנדרשות הן בעלי טווח מאוד מוגבל ומאוד ברור.כך לדוגמא סריקת מערכות מבצעים בד"כ בין השבוע ה-20 לשבוע 24.את תקופת ההריון ...
  • למידע נוסף


Copyright © 2011 RedX LTD.