יובל בן 4 חודשים בודק את איכות העור של האמריקן קומפורט
יובל בן 4 חודשים
איזו לידה תעדיפי?
לידה עם אפידורל
לידה טבעית
ניתוח קיסרי
לידת בית
תוצאות

תזונה בהריון,מה מותר ואסור?

תזונה בהריון,מה מותר ואסור?

תזונה, ויטמינים וצמחי מרפא:
בתקופת ההריון ישנה חשיבות רבה למה את אוכלת או לא אוכלת: החל מצריכת אבות המזון בכמות מספקת ועד הרעלות מזון ופגיעות בעובר.
    
אז מה לגבי סושי? מה רע בסלט בבית קפה? ובמסטיקים? האם תה ירוק מזיק בהריון? כמה משקל רצוי להעלות? מאילו תוספי תזונה כדאי להיזהר? המדריך לתזונה בהריון


   
 
לפני ההריון

     

מעבר להמלצה לצרוך חומצה פולית, שיש צורך לקחתה 3 חודשים טרם ההריון, כל ההמלצות המובאות כאן אמנם נכונות לתקופת ההריון, אך גם למי שמתכננת הריון: בשבועות הראשונים של ההריון העובר מתפתח ומושפע מאוד ממזונך (לדוגמא- שתיית אלכוהול, חסרים תזונתיים). מהרגע שבו את נכנסת להריון ועד שתגלי עליו יכול לעבור זמן לא מועט, ולכן רצוי שתיישמי את ההמלצות הללו.      


עוד באמהות:


 משקל בהריון: כמה ק"ג עלייך להעלות למשקלך בהריון? קראי כיצד העלייה במשקל מתחלקת על פני החודשים ומה זה אומר מבחינת התפריט שלך
 
 


בהריון
  


ההמלצות להימנע מהמאכלים הבאים לקוחות מתוך משרד הבריאות ,המרכז למניעת וטיפול במחלות CDC, מנהל המזון והתרופות האמריקאי  FDA

    

 

 

אסור בהריון

  אסור מחשש ל.. מה עלול לקרות? שכיחות
נושא  נקניקים, פסטרמה, דגים מעושנים,מאכלי ים לא מבושלים כגון צדפות
הם בושלו בטמפ' של מתחת ל-70 מעלות ולכן החיידק לא הושמד, במידה והיה קיים.
 ליסטריה חיידק המסוגל לגדול במקררים, לעומת מרבית חיידקי המזון האחרים.  חיידק הליסטריה יכול לגרום להפלה, במהלך השליש הראשון. בשלבים מאוחרים יותר החיידק עלול לגרום ללידה מוקדמת. עוברים לאמהות שחלו בליסטריה עלולים לסבול מפיגור, שיתוק, אפילפסיה, עיוורון, בעיות לב וכליות.
תינוקות שיחלו בליסטריה עלולים לחלות בדלקת קרום המח.
  כ1/3 מכלל מקרי הליסטריה מתרחשים אצל נשים בהריון

נשים בהריון בסיכון גבוה פי 20 גבוה  מאנשים אחרים.
 
נושא  סושי- גם סושי צמחוני/עם דג מבושל מסוכן משום שהוא נחתך בעזרת סכין ועל קרש שנגעו בדגים נאים. לא מעט תחקירים מצאו חיידקי ליסטריה בסושיות. קישור לאחד התחקירים
נושא  ממרחי כבד השמורים בקירור- אלא אם יש בהם חומרים משמרים להארכת חיי המדף שלהם (חומרים משמרים אינם בריאים אך לפחות זו לא סכנת ליסטריה)
   מוצרי חלב שאינם עברו פיסטור- כגון חלק מהחמאות המיובאות, גבינות רכות כגון פטה, ברי וקממבר.
  אכילת ירקות לא רחוצים כראוי,מחשש שהם מזוהמים מהאדמה או מהזבל לדישון המזוהם בליסטריה (לכן לא מומלץ לאכול סלט בבתי קפה או במסעדות כפי שנבדק בתחקירים)
   אכילת בשר נא או מבושל חלקית כגון סטייק MR, קרפצ'יו טוקסופלזמה גונדי טפיל המצוי בבשר נא ומבושל חלקית, פירות וירקות לא רחוצים היטב, מים,אבק,אדמה,ארגזי צרכים של חתולים, פחי אשפה ולמעשה בכל מקום שאליו צואת חתולים עלולה להגיע. לאנשים בוגרים עלולים לא להופיע כלל תסמינים, ובמידה ויש יהיו דמויי שפעת. אצל עוברים, טוקסופלזמה גונדי עלול לגרום לחירשות,פיגור,עיוורון- אשר יכולים להתפתח שנים לאחר הלידה. זיהוי מוקדם של ילדים נגועים בטפיל עשוי למזער את השפעות הטפיל. בצרפת וארה"ב הטפיל נפוץ ביותר. בישראל הוא קיים אך שכיחותו נמוכה בהרבה.
לאישה בהריון סיכוי של 40% להעביר את הטפיל לעוברה.
קראו עוד על טוקסופלזמוזיס
  שימוש בקרשי חיתוך/סכינים/כלים/מזונות אחרים שנגעו ללא שטיפת ראויה בבשר נא או עופות נאים.
  אכילה של ירקות ופירות בבתי קפה או מסעדות, מחשש שהם לא חוצים כראוי ובאו במגע עם אדמה או זבל לדישון המזוהמים בצואת חתולים
  מוצרים המכילים ביצים לא מבושלות או מבושלות למחצה או לא מפוסטרות כגון: קרם פטיסייר, מוסים, טירמיסו, עוגות גבינה קרה, רטבים לסלטים מסוימים כגון קיסר, ביצת עין, ביצה רכה, מיונז ביתי סלמונלה חיידק הסלמונלה אינו פוגע ישירות בעובר, אלא הנזק עקיף: הוא גורם לשלשולים קשים (שמפריעים לספיגת הויטמינים והמינרלים מהמזון) ואף להתייבשות. אחד הזיהומים השכיחים ביותר
  שתיית מיצים לא מפוסטרים מפירות וירקות- כולל מיצים טריים מדוכנים: אינכם יודעים האם וכיצד שטפו את הפירות/ירקות, כמה זמן הם עומדים ללא קירור או חתוכים ומקוררים, ורמת ההגיינה של המסחטות. המיצים רגישים להתפתחות חיידקים.
  אלכוהול- הCDC, המרכז לטיפול ומניעת מחלות בארה"ב, הודיע כי אין שום כמות ושום משקה בטוח לנשים בכל שלב בהריונן. להמשך קריאה בנושא אלכוהול

 


 
6 כללי זהב לצמצום סיכוי הדבקה בחיידקי סלמונלה ואי קולי: 


 

  • רחצו ידיים לפני ואחרי טיפול במזון, החלפת חיתולים או טיפול בחיות מחמד
     
  • רחצו פירות וירקות בסבון, ביסודיות תחת זרם מים זורמים.
     
  • רחצו קרשי חיתוך שבאו במגע עם עופות ובשרים נאים במים רותחים ואז בסבון ביסודיות, רצוי להניח להם להתייבש בטרם תעשו בהם שימוש נוסף.
     
  • אם ניתן, השתמשו בקרשי חיתוך שונים לבשר ועופות, ולירקות ופירות. 
      
  • הניצלחת נקייהחו אוכל מבושל על -בעזרת כלים נקיים: אם אוכל מבושל יונח על צלחת שהיה בה בשר או עוף נא, האוכל עלול להיזדהם בחיידקים (לדוגמא, אותם מלקחיים המשמשים ללקיחת נתח סטייק נא, ישמשו להחזרתו לאותה צלחת לאחר צלייתו.)
     
  • בשלו את האוכל שלכם- אל תאכלו אוכל נא או מבושל למחצה. 

 

 


 


 
6 מוצרים שכדאי להיזהר מהם:


 

  • כבד:
    כבד מכיל כמויות עצומות של ויטמין A  שעלול להצטבר בגוף ולגרום למומים בעובר. מותר לאכול כבד אך לצמצם את התדירות והכמות. 
     
  • דגים:
    דגי בריכה נחשבים לבטוחים, אך דגי ים נחשפים לעיתים למזהמים כגון כספית. מסיבה זו יש להגביל את צריכת הדגים ללא יותר מ340 גרם בשבוע (דג בשבוע/2קופסאות שימורי טונה) ולהימנע לחלוטים מדגים בעלי רמת כספית גבוהה כגון מקרל. למידע נוסף על ההנחיות החדשות שהוציא איגוד רופאי הילדים האמריקני  בנוגע לצריכת טונה
     
  • ממתיקים מלאכותיים:
     

    חלק מהממתיקים המלאכותיים, כגון סכרין, מתפנים מהדם בקצב איטי יחסית- גם מדמו של העובר משום שהם עוברים שילייה. סכרין וציקלמט אינם מאושרים לנשים הרות. יתר הממתיקים המלאכותיים שכן מאושרים, נמצאים במחלוקת. אספרטיים לדוגמא, שנמצא במסטיקים, עלול להחריף אנמיה, להוביל לשינויים במצב הרוח ובמחקר מ-2009 נמצא שבצריכה יומית שלו במשקאות דיאט עלול להוביל ללידות מוקדמות (חשוב: זהו ממצא ראשוני במחקר חלוץ ויש לבצע מחקרים נוספים על מנת לאשר או לשלול את הממצא הזה). גם על אריזות המסטיקים כתובה כמות שאין לעבור אותה לאנשים רגילים- אין התייחסות לנשים הרות.
    פתרון: ישנן 2 אפשרויות- במידה והאם סכרתית ואסור לה לשתות סוכר, ניתן להשתמש בסוכרלוז שהוא הקרוב ביותר מבחינה כימית לסוכר. ישנה אפשרות אחרת להשתמש בסירופ מצמח האגבה, שאינו מצריך הפרשת אינסולין מהלבלב ולכן מאושר לסכרתיים.הסירופ יותר יקר אך בריא הרבה יותר.  יש לזכור כי העובר בונה את כל המערכות שלו והוא קטן, וכל חומר משפיע עליו במידה רבה הרבה יותר מאיתנו. רבים הממליצים בתקופה רגישה זו להימנע מחומרים אלה. 
      
  • קפה ותה:
     

    משרד הבריאות ממליץ לא לעבור כמות של 3 כוסות ביום סה"כ של כלל המשקאות המכילים קפאין- כולל קפה, תה שחור, קולה. משרד הבריאות ממליץ להימנע כלל מקפה שחור ומשקאות אנרגיה, המכילים פי 3 קפאין  מקפה נמס ומגיעים לעובר בבת אחת. 
    הקפאין עובר שילייה, וגורם גם בכמויות קטנות להגברת לחץ הדם של האם והעובר.
    מחקרים מצאו קשר בין צריכה מוגברת של קפאין בהריון ושכיחות מוגברת של הפלות, פגות ומשקל נמוך.
    הקפאין מפריע לספיגת הברזל בגוף.
        

    באשר לתה ירוק- במחקר מ2008 נמצא כי תה ירוק ותה שחור, אפילו בריכוזים נמוכים, נמצא באינטראקציה עם חומצה פולית ולמעשה מפריע לספיגתה בגוף האם. במחקר נוסף מ-2006 נמצאו תוצאות דומות. חומצה פולית חשובה ביותר לעובר ועל כן יש לצמצם מאוד צריכת משקאות אלה ולא לצרוך אותם ביחד עם כדורי החומצה הפולית.  
        
    תה פטל: עשוי לגרום לצירים מוקדמים משום שהוא מכווץ את הרחם, ועל כן יש לצרוך אותו לאחר ייעוץ מתאים והחל מהשבוע ה37.
     
     
  • חומרים משמרים וצבעי מאכל: 

    תמיד העדיפו מוצר ללא חומרים משמרים אם ניתן. אם לא, העדיפו מוצר עם חומר משמר אחד ולא שילוב של כמה.
    באשר לצבעי מאכל, ישנם לא מעט צבעים שנאסרו לשימוש לפני שנים בארה"ב מחשש לגרימת סרטן והפרעות במערכת העצבים כגון E129 E124 E131 E132 (נמצאים ביוגורטים,רטבים,ריבות,נקניקים והמבורגרים,ארטיקים,דגני בוקר,משקאות קלים ועוד), אך בישראל משום מה הם עדיין בשימוש. 
    ישנם מחקרים המראים כי צריכה של מזון משומר בהריון קשורה למחלות בדרכי הנשימה ודרכי העיכול של העובר.
    כיום ישנן חלופות מעולות לכל המוצרים הללו-נקנקיות מחומרים טבעיים בלבד, פסטרמות ללא מונוסדיום גלוטמט, צבעי מאכל טבעיים. 
    יש לזכור כי העובר בונה את כל המערכות שלו והוא קטן, וכל חומר משפיע עליו במידה רבה יותר מאנשים מבוגרים. לפיכך, רבים הממליצים בתקופה רגישה זו לצמצם  ואף להפסיק צריכת חומרים אלה.
      
     
  • מלח/נתרן ומונוסודיום גלוטמט (MSG)
     

    מומלץ להמעיט בצריכת מלח ולא לצרוך יותר מכפית מלח ליום (2,300 מ"ג נתרן), לרבות מלח הנמצא במזון מבושל וקנוי. כמות המלח במוצרי מזון קנויים רשומה בתוויות המזון ומצוינת כנתרן (סודיום). צריכת יתר של מלח עלולה לגרום ליתר לחץ דם אימהי ועוברי.
      
    מונוסודיום גלוטמט (MSG) מכיל כמות גדולה של מלח ומצוי במוצרי מזון רבים: באבקות מרק, במוצרי תיבול ובתערובות תבלינים (לדוגמה תערובת לקציצות, לגריל וכד').
    ברשימת הערך התזונתי המופיעה על גבי אריזות המזון, מצוין MSG לעתים קרובות כ-621 E. 
     
     
  • ענבים
     
    ככל הנראה גם לענבים, בדומה לתה ירוק, אפקט מעכב ספיגת ברזל. מומלץ לא לצרוך בסמיכות.
       
     
  • פטרוזיליה
     
    אין הכוונה כאן לשימוש תקין ונורמלי בצמח, אלא באכילת כמויות גדולות/שתיית שמן פטרוזיליה/חליטות במינונים מאוד גבוהים. בספרות המחקרית ישנם לא מעט תיאורי מחקרים בהם בחברות לא מפותחות ובמקומות בהם האוכלוסיה לא משכילה תועדו לא מעט מקרים של הפלות או נסיונות להפלה באמצעות הצמח. שלא בספרות המחקרית ישנו חומר רב בנושא.
    למידע נוסף על פטרוזיליה והפלות 

 


   

 

6 מזונות ותוספי תזונה שכדאי לכן להוסיף לתפריט: 


 

  • אומגה 3: 
      

    אם בעבר תועלתו של אומגה 3 לא הייתה מוכחת, כיום איגודים רפואיים חשובים ברחבי העולם ממליצים על צריכת כמות של 200-300 מ"ג של אומגה 3 מסוג DHA החל מהשליש הראשון .
    מחקרים מראים כי עוברים לאמהות שצרכו אומגה 3 בהריון בהשוואה לכאלו שלא הראו דפוסי שינה טובים יותר כילודים, חדות ראייתם גבוהה יותר, והתפתחות הקשב שלהם טובה יותר. נשים שלא צרכו אומגה 3 לעומת אמהות שכן, היו בעלות סיכון גבוה יותר לדיכאון אחרי לידה, ללידה מוקדמת, משך ההריון שלהן היה ארוך יותר במעט, ומשקל הלידה היה גבוה במעט. בנוסף מחקרים הראו כי אומגה 3 תורמת למערכת החיסון של העובר.

     
    למידע מורחב על ההבדלים בין שלל תוספי התזונה המוצעים-ממי להיזהר ומי מומלץ לנשים בהריון,
    למיתוסים בנושא אומגה 3 ולמחקרים שהובאו כאן קראו בכתבה על אומגה 3 בהריון
     
       

  • ברזל: 
    העובר זקוק לשם התפתחותו התקינה לכמויות עצומות של ברזל. כמו יתר החומרים, האם היא המקור שלו לברזל. מכיוון שנשים בהריון בסבירות גבוהה יחסית לפתח אנמיה, ישנה המלצה חד משמעית לקחת כדורי ברזל במהלך ההריון. ישנם כדורים ממקור טבעי (נקראים ברזל קל לעיכול) וממקור מלאכותי (ברזל סולפאט).
    מעבר לעובדה שהברזל הטבעי יוצר פחות עצירויות, הוא נספג יותר טוב בגוף גם בכמויות קטנות יותר ולכן מומלץ יותר מהברזל המלאכותי.
    ספיגת הברזל טובה יותר אם הוא מצורף לויטמין C (פירות הדר לדוגמא). יש לזכור כי אכילת כבד אינה מומלצת בכמויות רבות אפילו שיש בו המון ברזל משום שיש בו כמויות עצומות של ויטמין A המצטבר בגוף ועלול לגרו םלנזקים לעובר. 
     
     
     
  • חומצה פולית: 
    ההמלצה הנה לצרוך 400 מק"ג לפחות כ-3 חודשים לפני ההריון, משום שויטמין החומצה הפולית דרוש לייצור תקין של ביציות ובשלבים המוקדמים ביותר של ההריון, בטרם האישה מודעת להריונה. בהריון, הויטמין הוכח כמונע מומים במערכת העצבים של העובר ובמניעת שפה שסועה. את החומצה הפולית מומלץ לצרוך לכל אורך ההריון למרות שהיא הכרחית ביותר בייחוד בהתחלה, משום שכמות מספקת של חומצה פולית הכרחית גם לחלוקת תאים תקינה וגם למניעת אנמיה בהריון.רבים הממליצים לצרוך כ800-1000 מק"ג בהריון עצמו ולא 400 מק"ג. במזון, חומצה פולית נמצאת בירקות עליים, קטניות ולחמים ודגני בוקר מועשרים.
     
     
     
  • סידן: 
    חשוב משום שמחקרים אחרונים מראים קשר בין צריכת סידן במהלך ההריון ושכיחות מועטה יותר של רעלת הריון. יש לזכור שעדיף לא לשלב סידן וברזל ביחד משום שהם מפריעים אחד לספיגה של השני. 
     
     
     
  • יוד: 
     על אף שמחסור ביוד מוביל לשרשרת אירועים שבסופה תתכן תת פעילות בלוטת התריס והפלות, מרבית הנשים אינן צורכות יוד בכמות מספקת. הסיבה: מקורות היוד הם דגי ים,פירות ים ואצות, והאישה הממוצעת אינה צורכת כמות מספקת שלהם. יש לצרוך כ200 מק"ג וניתן לעשות זאת כל ידי מולטי ויטמין מיוחד. פירוט בהמשך:
     
     
     
  • מולטי ויטמין:
    ישנם מולטי ויטמינים מיוחדים לתקופת ההריון שנקראים "פרנטל". חשוב לצרוך אותם בלבד ולא מולטי ויטמינים רגילים משום שעודפים של ויטמינים מסויימים עלולים להיות מזיקים לעובר ופרנטל מותאם לכך. מעבר לזה, הפרנטל מכיל רכיבים שאין במולטי ויטמינים רגילים וחשובים לאם ולעובר.
    מחקרים מראים כי נשים הנוטלות פרנטל במהלך ההריון נהנות משכיחות מופחתת של לידות מוקדמות, מומים בעובר, ואף בחילות. מובן שהפרנטל אינו מחליף תזונה בריאה ומאוזנת, אך בהחלט מוסיף עליה.
    חברות שונות מציעות פרנטלים שונים- חשוב לוודא את מינון החומצה הפולית בהם, ולוודא כי סוג הברזל הוא "קל לעיכול" ולא הסוג המלאכותי (סולפאט) מהסיבות שפורטו קודם.




     


כל הדרכים להתמודד עם כאבי צירים ולידה, כל היתרונות והחסרונות של כל שיטה - מכשיר טנס, גז צחוק, מים, טשטוש,אפידורל,דיקור,עיסוי,רפלקסולוגיה,גז צחוק ועוד בכתבה
  • דרכים להקלת צירים, כאבי לידה...
  • כשמנסים לתאר לאישה שלא ילדה או לגבר מהם כאבי צירים וכאבי לידה, הקושי גדול. הכאב לא דומה לשום דבר אחר, וגם התיאורים הפלסטיים המפחידים שחלק משתמשים בהם לא  באמת מסייעים להבין. יחד עם זאת,...
  • למידע נוסף
ציבורי או פרטי, כיצד בוחרים חברה,איך להתחמק מפרסומות סמויות בנושא  ועוד-כל התשובות
  • דם טבורי...
  • במהלך תקופת ההריון אנחנו מוצפים בחומר שיווקי אינסופי מכל עבר. הפרסום האינטנסיבי לשימור דם טבורי מייצר אצל הורים רבים בלבול ושאלות רבות האם התהליך רצוי ואם הוא שווה את ההשקעה הגבוהה...
  • למידע נוסף
את מלאת שאלות, פחדים וציפיות, וצריכה לקבל החלטה מהר- האם ירדו המים או לא? האם הצירים אמיתיים או מדומים? מתי הולכים לבית חולים?  כל התשובות בכתבה
  • סימני לידה וצירים...
  • קודם כל, כדאי להירגע. מדוע? כל התופעות הללו, של ירידת מים בלי צירים- צירים בלי ירידת מים-צירים מדומים או לא ועוד ועוד מלחיצות- בייחוד בפעם הראשונה. אין לך רופא צמוד ואת מלאת שאלות, פחדים וצי...
  • למידע נוסף
האם כדאי לעבור טיפולים באינפרא אדום/אור/לייזר/אפילציה בהריון? מה באשר לשעווה? אפילציה? משחות להסרת שיער?כל התשובות בכתבה
  • הסרת שיער בהריון, כל השיטות וגם צביעת שיער...
  • התחלת כבר סדרת טיפולים להסרת שיער וגילית שאת בהריון, או החלטת להכנס להריון. האם עלייך להפסיק? האם כדאי לעבור טיפולים באינפרא אדום/אור/לייזר/אפילציה בהריון? מה באשר לשעווה? אפילציה? משחות להס...
  • למידע נוסף
באילו בתי חולים מבצעים הכי הרבה חתכים? סרטוני המחשת עיסוי פירנאום, איזו שיטה להימנעות מהחתך עובדת הכי טוב, באילו תנוחות לידה יש סבירות יותר גבוהה לחתך,ועוד טיפים בכתבה
  • 4 דרכים להימנע מחתך חיץ, אפיזיוטומיה...
  • במרבית המקומות אין מספיק במה המוקדשת לנושא הזה, שאמנם הוא הליך רפואי לא מסובך, אך  הוא מקור לפחדים וחששות ומיתוסים רבים בקרב יולדות. כאן תמצאי את כל הנתונים החדשים והתשובות: ב...
  • למידע נוסף
כל מה שקורה לך ולעוברך, סרטוני המחשה בתלת מימד שיראו לך את העובר בשבוע שלך, כל המשימות והבדיקות לשבוע שלך ועוד
  • שבועות הריון, הריון לפי שבועות...
  • תקופת ההריון מחולקת לשבועות מהסיבה הפשוטה שהתפתחות העובר, והבדיקות הנדרשות הן בעלי טווח מאוד מוגבל ומאוד ברור.כך לדוגמא סריקת מערכות מבצעים בד"כ בין השבוע ה-20 לשבוע 24.את תקופת ההריון ...
  • למידע נוסף


Copyright © 2011 RedX LTD.